Retur til IMFUFA Seminar - efterår 2004


IMFUFA Institutseminarer - efterår 2004

 

02.09 Martin Eggert & Sophus Nørby (IMFUFA)
Global Trade Analysis Project - en matematisk analyse af en model.

"Det nytter ikke at smide penge væk i blinde" [Information, 24. maj 2004]

Sådan åbnede Anders Fogh Rasmussen Copenhagen Consensus 2004 - konferencen der satte fokus på en økonomisk prioritering af verdens store udfordringer. Otte økonomer lavede på fire dage bag lukkede døre en rangordnet prisliste over de vigtigste globale problemer. Så forskellige emner, som klimaændringer, smitsomme sydomme, sult, samt subsidier og handelsbarrierer var blandt problemstillingerne, der gennem cost-benefit betragtninger blev prioriteret. [Information, 24. maj 2004]

Med sig førte konferencen en mediedebat om berettigelsen i, at økonomerne skal prioritere mellem hvad, der er bedst for verden. På kritikersiden angreb man fornuften i prioriteringen - "Hvornår i alverden har økonomer været i stand til at forudsige noget som helst?" spurgte EU's miljøkommissær Margot Wallström [Information, 24. maj, 2004]. Desuden blev der sat spørgsmålstegn ved, om økonomien ikke blev misbrugt til at lave analyser udenfor dens eget gyldighedsområde. Claus Heinberg, geolog ved Institut for miljø, teknologi og samfund på RUC, udtrykker det således:

"Som andre videnskaber har økonomien selvfølgelig sin gyldighed,men dermed også sine grænser. Systematisk brug af en videnskab uden for dens gyldighedsområde er en farce."[Information, 22.-23. maj 2004]

Med Bjørn Lomborg i spidsen forsvarede og berettigede tilhængerne den økonomiske prioritering. Selve konferencen har da også skabt en øget opmærksomhed omkring globale problemer, og hvordan vi udnytter de midler vi har til rådighed. Lomborg forsvarer prioriteringen på følgende måde:

"Man (red.) ser et hav problemer, som man egentlig alle sammen bør gøre noget ved. Men det er urealistisk. . . .. Der skal prioriteres." [Information, 27. maj 2004]

Her, en uge efter konferencen, kan man så iagttage resultatet - en top 10 over hvilke af verdens problemer det bedst kan betale sig at løse. I top 3 ligger (1) smitsomme sygdomme, (2) sult og (3) subsidier og handelsbarrierer, mens sidstepladsen indtages af klimaændringer. Men endnu vigtigere resulterede konferencen i en diskussion om verdens udfordringer. Christian Friis Bach, der er lektor i international økonomi, udtrykker det således:

"Prioriteringen var et produkt af Copenhagen Consensus. Det blev brugt og måske misbrugt. Men prioriteringen var med tilat styrke vores opmærksomhed og engagement. Uanset om man var for eller imod." [Information, 1. juni 2004]

I oplæget præsenteres "Global Trade Analysis Projekt" (GTAP) modellen, der er en økonomisk model lavet af WTO til at modellere verdenshandlen. Modellen er alsidig og bruges over hele verden. Kym Anderson, der er professor ved Centre for International Economic Studies, University of Adelaide i Australien, byggede for eksempel sit oplæg om subsidier og handelsbarrier til Copenhagen Consensus på GTAP og andre modeller af samme type [Kym Anderson, 2004]. GTAP er således repræsentant for en langt større klasse af modeller, nemlig CGE-modeller - Computable General Equilibrium models - der bruges utrolig bredt inden for økonomieni dag.

Der gives i oplæget et overblik over den matematisk opbygning af GTAP modellen. Herefter gennemgåes de økonomiske og matematiske antagelser man er nødt til at lave for at kunne opstille og udtrykke GTAP matematisk, og de matematiske antagelser må laves for at kunne løse modellen. På baggrund af antagelserne, man har været nødt til at lave under opstilling og løsning af modellen, tages en diskussion om disse ind- flydelse på modellens udsagnskraft. En af de væsentlige pointer er her, at den økonomiske, politiske og samfundsmæssige debat er koncentreret omkring for eller imod økonomisk prioritering. En diskussion og evaluering af hvilke usikkerheder der er forbundet med brug af økonomisk modeller til samfundsmæssig prioritering er derfor påkrævet. Det viser sig i midlertidigt at en evaluering af modellernes usikkerheder er umulig,hvilke gør diskussionen så meget mere nødvendig.

For mere information kan det matematiske modelprojekt "Global Trade Analysis Projekt - en matematisk analyse af en økonomisk model" af Sophus Nørby og Martin Eggert fås i pdf-format ved at kontakte meggert@ruc.dk. Projekt udkommer desuden som IMFUFA tekst senere på efteråret.


Seneste revision: 18-08-04