Tilbage til Seminar Tilbage til RUC-Modeldag

 

Abstracts til 15. RUC-Modeldag

(d. 20. marts 2003 kl. 9.00-16.00)

 

Matematiske modellers kommen og gåen i byplanlægning og regionalpolitik

Sven Illeris, Institut for Geografi og Internationale Udviklingsstudier, RUC

Omkring 1960 blev matematiske modeller grebet med entuasiasme i bygeografi, økonomisk geografi, regionaløkonomi og i disse fags praktiske anvendelse i byplanlægning og regionalpolitik. Det var en tiltrængt måde at gøre analyser mere præcise og mere nomotetiske på. En privat international organisation, Regional Science Association, samlede dem der arbejdede hermed. Allerede omkring 1970 rejstes omfattende kritik heraf, dels møntet på metodernes positivistiske karakter, dels på at så brede samfundsmæssige problemstillinger var for komplicerede til at de kunne indpasses i modellerne. Der opstod en kløft mellem de - overvejende amerikanske - modelsnedkere der dyrkede dem som ren videnskab uden hensyn til hvor godt de afbildede virkeligheden og de - overvejende europæiske - skeptikere, der ofte var involveret i praktisk planlægning og kun ville bruge modeller på begrænsede problemstillinger hvor forenklingen var acceptabel. I de senere år har den øgede produktion af statistiske data, som de store offentlige registre har muliggjort (ikke mindst i Danmark), dog forbedret anvendeligheden af matematiske modeller.

 

 

Trafikmodeller på godt og ondt
Morten Steen Petersen, TetraPlan, København
 

Nøgleord: Hvad skal vi med trafikmodeller? Hvordan ser vores værktøjskasse ud? Data er modellørens akilleshæl. Eksempler på
trafikmodeller.

 

Hydrodynamiske og økologiske modeller i politiske beslutningsprocesser

Jacob Steen Møller, DHI - Institut for Vand og Miljø

Siden 1970-erne er matematisk modellering af naturlige vandsystemer: havet, floder, grundvand og søer, blevet en stadig mere udviklet disciplin. DHI -Institut for Vand og Miljø er en af de store aktører på området, se www.dhi.dk. Modellerne anvendes både i forskning og i konsulentopgaver for private og offentlige myndigheder over hele verden. To eksempler på store samfundsinvesteringer, hvor hydrodynamisk og økologisk modellering har været anvendt, vil blive sammenlignet; Miljøundersøgelserne for Øresundsforbindelsen og forarbejdet til Vandmiljøplan2 og nu -3. I Øresundsprojektet spillede matematisk modellering en afgørende rolle som beslutningsgrundlag, og modellernes troværdighed var afgørende for den formelle behandling af miljøspørgsmålet i den Svenske Vanddomstol (nu Miljødomstol). I arbejdet med Vandmiljøplanen er anvendelsen af tilsvarende modeller kun sket på et meget forenklet grundlag. Det er min tese at valget af, om der skal anvendes modeller, ikke så meget er sket på grundlag af videnskabelige overvejelser af modellernes anvendelighed, som det er sket ud fra politiske hensyn. Disse forhold vil blive belyst i foredraget efter en indledende præsentation af modellernes karakter som teoribaserede modeller (jfr. J. Højgaard Jensens klassifikation).

 

 

Styrke og begrænsninger ved GIS-baseret modellering af landskabet: arealanvendelse og rumlige transport af næringsstoffer
Anita Veihe, Institut for Geografi og Internationale Udviklingsstudier, RUC

I det seneste årti har Geografiske InformationsSystemer (GIS) indtaget en helt central placering i behandlingen af spatiale data og har derved gradvist fået stadig større betydning ved modellering af landskabet. GIS-teknologien muliggør hurtig behandling af store datamængder samt visualisering af modelresultater, der ofte får stor betydning i planlægningsmæssig sammenhæng såsom ved arealanvendelseplanlægning eller ved identificering af højrisikoområder for pesticidudvaskning og/eller næringsstoftransport. Der opleves således et øget krav fra politikere og planlæggere om GIS-baserede modelværktøjer. Dette er i takt med den øgede erkendelse af, at den spatiale forståelse af landskabsprocesserne er særdeles mangelfuld og valideringen af de GIS-baserede modeller ofte ikke-eksisterende, hvilket betyder store usikkerheder på modelresultater. Ovennævnte problemstillinger og konsekvenserne vil blive eksemplificeret og diskuteret i denne præsentation.