Instituttets forsknings- og udviklingsarbejde fordeler sig dels på forskellige hovedaktivitetsområder, hvor flere medarbejdere har lagt en indsats, og dels på en række enkeltstående områder, inden for hvilke kun en enkelt eller få medarbejdere i beretningsperioden har været virksomme. Generelt er der tale om at væsentlige dele af forsknings- og udviklingsvirksomheden knytter sig tæt til instituttets undervisningsaktiviteter. Selv om ikke alle hovedaktivitetsområderne har været dyrket med samme intensitet i 1996 omtales de alligevel på grund af deres permanente plads i instituttets forsknings- og udviklingsvirksomhed.
Hovedaktivitetsområderne beskrives nedenfor.
Forskningen på området finder sted i samarbejde med Ph.D- og specialestuderende samt med gæsteforskere, der i kortere perioder har besøgt instituttet. Af instituttets faste medarbejdere er Tage Christensen, Jeppe C. Dyre, Bent C. Jørgensen, Niels Boye Olsen, Ib Høst Pedersen, Torben Rasmussen, Christine Papadakis, Dorthe Posselt, Bent Sørensen og Petr Viscor på den ene eller den anden måde aktive på feltet. Forskningen koncentrerer sig om tre temaer:
1) Seje væskers struktur
og dynamik
(Niels Boye Olsen,
Tage Christensen, Jeppe C. Dyre, Johannes K. Nielsen, Thomas Schrøder)
Niels Boye Olsen og Tage Christensen arbejder eksperimentelt med udvikling og analyse af nye målemetoder til bestemmelse af makroskopiske egenskaber såsom varmefylde, udvidelseskoefficient samt shear- og bulk-modulus for underafkølede væsker. Studiet af frekvensafhængigheden ved disse egenskaber har betydning for forståelsen af de mikroskopiske mekanismer bag relaksationsprocesserne. Ved at studere frekvensafhængigheden bindes man samtidigt i valget af karakteristiske længder såsom varmediffusionslængde og bølgelængde. Dette umuliggør i mange tilfælde konventionelle metoder til bestemmelse af ovennævnte egenskaber. Gruppen har selv udviklet Shear- og Bulk-transducere som nu er i rutinemæssig brug. I 1996 studeredes 2-omega metoden i cylindersymmetri samt 1, 2, 3-omega metoden i kuglesymmetri. Disse metoder går ud på at uddrage information om termodynamiske responsefunktioner fra harmonisk analyse af spænding/strømforhold for termistorer og piezoelektriske elementer i kontakt med stoffet.
Endvidere studeredes eksperimentelt en model for sammenhængen mellem shear modul og den reciprokke dielektriske susceptibilitet. Denne model, der bygger på en generalisering af Debyes model for en elektrisk dipol i en upolær væske, blev først fremsat i 1993. Ved at se på små koncentrationer af dipoler i en upolær væske skulle forudsætningerne for modellen være bedre opfyldt end tidligere, men den har fortsat vist sig ikke at være tilfredsstillende.
Sammen med Johannes K. Nielsen har Jeppe C. Dyre identificeret en ny universalitet af den frekvensafhængige varmefylde ved lave temperaturer for systemer med "relevant" grundtilstand, mens Jeppe C. Dyre i samarbejde med Thomas Schrøder har udviklet en ny formel for den universelle lavtemperatur-ledningsevne for hopping i ekstremt uordnede systemer og demonstreret dens korrekthed med omfattende simuleringer i tre dimensioner. Endelig har Jeppe C. Dyre fortsat arbejdet med at formulere dynamikken i en fænomenologisk density-funktional beskrivelse af seje væsker.
2) Bløde faste
stoffers struktur og dynamik
(Dorthe Posselt,
Stine Korreman og Christine Papadakis):
Forskningen i bløde faste stoffer og komplekse væskers struktur centrerer sig omkring instituttets Kratky-kamera til røntgensmåvinkelspredning (SAXS), der muliggør strukturbestemmelse i området 10-1000 Å. Der arbejdes hovedsageligt med struktur af polymerer samt lipide dobbeltlag, der er modelsystemer for biologiske membraner.
Christine Papadakis og Dorthe Posselt har arbejdet med symmetriske diblok copolymerers struktur og dynamik. I en homolog serie af polystyren-polybutadien diblok copolymer er et crossover identificeret fra et ‘intermediate segregation regime’, hvor den karakteristiske længde følger en powerlov som funktion af kædelængden med en potens på 0.83 til et ‘strong segregation regime’, hvor potensen har værdien 0.61. For korte kædelængder findes et regime, hvor kæderne er upertuberede. Dynamikken i dette område samt i det tilstødende intermediate-segregation regime er tidligere undersøgt med dynamisk lysspredning. Indledende målinger med dynamisk røntgenspredning er foretaget i 1996 i samarbejde med fysikafdelingen, Risø og European Synchrotron Radiation Facility i Grenoble. Denne teknik er principielt analog til dynamisk lysspredning, men tillader måling af relaxationsspektret ved relativt store spredningsvektorer (små længdeskalaer).
Stine Korreman og Dorthe Posselt har arbejdet med lipiddobbeltlag. En temperatur- og kædelængdeafhængig kvældningseffekt i fosfolipidvesikler er blevet undersøgt ved hjælp af SAXS-målinger. I denne forbindelse er der arbejdet med at stabilisere prøvetemperaturen samt kalibrere denne. Et resultat af denne proces er design af en ny prøveholder optimeret til lipidmålingerne. Samtidig udvikles en metode til eksperimentel bestemmelse af fosfolipidvesiklers frekvensafhængige bulkmodul.
Endelig har Dorthe Posselt i samarbejde med ReaTech fortsat arbejdet med strukturanalyse af faste brændsler.
3)
Elektrontransport i faste stoffer
(Petr Viscor):
To forskningsprogrammer er etableret inden for dette felt. Mens det første er koncentreret om et bestemt fysisk område, angår det andet en bestemt eksperimentel metode:
Elektrondynamik i
uordnede systemer (EDDS).
Forskningsprogrammet behandler navnlig spørgsmål vedrørende de elektriske egenskaber ved uordnede systemer. De vigtigste interesseområder er: (a) Elektrisk transport i bulk-glasser og i amorfe tyndfilm; (b) Switching-fænomener i glasser; (c) Elektrisk transport i "impurity bands"; (d) Hop-modeller; (e) Bestemmelse af elektrisk mobilitet og tætheden af mobile ladningsbærere i bulk-glasser og amorfe tyndfilm.
Elektrisk impedansspektroskopi (EIS).
Programmet er centreret om den eksperimentelle metode EIS, dens udvikling og brug i forbindelse med forskellige fysiske og materialemæssige problemer. Der arbejdes med: (a) Metalhalvleder/isolator kontaktfænomener; (b) Overflade elektrontilstande i énkrystallinsk silicium; (c) Bestemmelse af elektriske materialeparametre i én- og polykrystallinsk silicium, samt i halvledere og isolatorer.
Uden for de omtalte hovedgrupper af virksomhed har Bent Sørensen arbejdet med teoretiske modeller for optimering af solcelle-design såvel for krystallinske som for amorfe celler. I et samarbejde med bl.a. Photovoltaic Center, University of New South Wales, er opstillet neurale netværksmodeller og finite element modeller med optimeringsanalyse.
Når det gælder teorien for dynamiske systemer, har Anders Madsen arbejdet med kvaternionære dynamiske systemer og specielt med at gøre resultaterne tilgængelige over internettet.
Med hensyn til anvendelsen af dynamiske systemer, har Viggo Andreasen benyttet bifurkationsanalyse og numerisk analyse af sædvanlige og partielle differentialligninger som redskaber i undersøgelsen af sygdommes populationsgenetik ved hjælp af modeller for infektionssygdommes udbredelse. Johnny Ottesen og Michael Danielsen har arbejdet med optimal kontrolteori samt dens anvendelse ved matematisk modellering af blodkredsløbet i mennesker.
Peder Voetmann Christiansen har beskæftiget sig med semiotikkens anvendelse til dynamisk modellering, hvor han har fortsat videreudviklingen af bond-graph-teknikken og simulationsprogramet CTS (Continuous Time Simulation) bl.a. til studiet af væskestrømning i elastiske rør, f.eks. blod i aorta (se også afsnittet 'Matematiske modeller og deres anvendelse', nedenfor).
Bernhelm Booß-Bavnbek har i 1996 beskæftiget sig med følgende aspekter:
1) I samarbejde med K. Wojciechowski (Indiana-Purdue University) har han arbejdet med topologisk kvantefeltteori og bestemmelse af delingsfunktionen for selvadjungerede Diracoperatorer over delte mangfoldigheder v.h.a. eta-invarianten og determinant-linje-bundtet for randværdiproblem.
2) Sammen med K. Furutani (Tokyo Science University) har han arbejdet med abstrakte additivitetsformler for spektrale invarianter. Sådanne formler har på det seneste været meget efterspurgte i lav-dimensional topologi samt i den føromtalte topologiske kvantefeltteori. Et funktionalanalytisk bidrag blev givet til den quasiklassiske approximation af kvantumsstørrelser (her spektralfloden) gennem randværdier for bevægelsesligninger (her Maslovindex).
3) Endelig har han sammen med fysikerne G. Morchio, F. Strocchi (begge Pisa) og A. Trautman (Uniwersytet Warzawski) samt K. Wojciechowski arbejdet med at afkræfte Ninomiya-Tan-tesen i partikkelfysik, hvorefter den eksperimentelt veletablerede lokale chirale anomali medfører global chiral anomali.
***
Instituttet har i gennem hele sin eksistens haft matematikkens og fysikkens såkaldte meta-aspekter - dvs. deres funktioner som videnskabsfag, undervisningsfag og anvendelsesfag, belyst filosofisk, historisk og samfundsmæssigt - som permanente brændpunkter for forsknings- og udviklingsarbejde. Skønt det kan være vanskeligt at trække klare grænser mellem forskellige slags beskæftigelse med disse aspekter - de er næsten pr. definition stærkt sammenvævede - er der nedenfor foretaget en opdeling i tre problemkredse, som i gennem længere tid har været genstand for behandling. Den konkrete virksomhed materialiseres i projekter på forskellig måde til forskellig tid. Medarbejdere som i 1996 på den ene eller den anden måde har været aktive på feltet, er anført i begyndelsen af hvert afsnit.
Karin Beyer, Morten Blomhøj, Mogens Brun Heefelt, Jens Højgaard Jensen, Bent C. Jørgensen, Mogens Niss og Albert Paulsen har alle arbejdet med problemstillinger i tilknytning til dette tema, enten generelt eller inden for et eller flere af følgende delområder, hvoraf de to første har en almen karakter, mens de to sidste er mere indholdsspecifikke:
1) Fysikkens og
matematikkens aktuelle og historiske stilling og rolle som almendannende fag i
uddannelsessystemet,
navnlig med henblik på fagenes begrundelse, indretning og samfundsmæssige funktioner. Karin Beyer beskæftiger sig med fysikundervisningens almendannende funktion og med kønsforskelle i uddannelsessystemet, specielt gymnasiet, herunder ligheder og forskelle mellem situationen i fysik og matematik. Hun har desuden beskæftiget sig med eleveksperimenters rolle i gymnasiets fysikundervisning i historisk belysning. Albert Paulsen har arbejdet med de didaktiske forhold i forbindelse med undervisning i samspillet mellem fysik/teknologi og samfund. I den forbindelse deltager han i projektet 'Science in School and the Future of Scientific Culture in Europe', ledet af Instituto de Prospectiva, Lissabon, støttet af EU og Calouste Gulbenkian Foundation. Morten Blomhøj og Mogens Niss har på hver sin måde videreført arbejdet med at analysere matematikkens didaktik som en selvstændig disciplin, herunder specielt dens relation til matematikundervisningens praksis og samfundsmæssige rolle. Morten Blomhøj har specielt arbejdet med spørgsmålet om, hvordan teoriudvikling inden for matematikkens didaktik kan få betydning for matematik-undervisningens praksis og har i denne forbindelse været med organisator, gruppeleder og referent for arbejdsgruppen: Connections between resarch and practice in Mathematics educations under ICME 8 i Spanien den 14. - 21. juli.
2)
Tilegnelsesbetingelser i matematik- og fysikundervisningen
har været undersøgt af Karin Beyer (lærerprocesser i fysik herunder betydningen af den faglige kontekst af metakognition og affektive faktorer, kønsforskelle i læringsstil) og af Albert Paulsen, der har samarbejdet med en gruppe gymnasielærere (Unge Fysiklærer-Inders Netværk (UFIN)) om udvikling af fysikundervisningen ved metakognition og elevers medansvar. Endvidere har Albert Paulsen deltaget i det europæiske forskningsprojekt “Improving science education: issues and research on innovative empirical and computer-based approaches to labwork in Europe” (sammen med Ph.d-stud, lektor Dorte Hammelev og lektor Helge Kuhdal Vordingborg).
3) Undervisning i og
om matematiske modeller og matematisk modelbygning,
fortrinsvis på gymnasie- og universitetsniveau. Beskæftigelsen hermed har både en teoretisk side og en udviklingsmæssig side. Den teoretiske side har primært været varetaget af Morten Blomhøj (analyse af modelleringskompetancer af vilkårene for i folkeskolens og gymnasiets matematikundervisning at udvikle en faglig kritisk dømmekraft hos eleverne over for anvendelse af matematiske modeller), Jens Højgaard Jensen (matematiske modellers variererende videnskabsteoretiske status som genstand for undervisning), og af Mogens Niss (matematiske modellers og matematisk modellerings opgaver og placering i matematikundervisningen, i international belysning).
4) Analyse af og
udvikling af edb-mæssige og datalogiske hjælpemidler i fysik- og
matematikundervisning,
Morten Blomhøj har påbegyndt et forskningsprojekt om edb’s betydning for undervisning og læring i gymnasiets matematikundervisning. Projektet er delvist finansieret af undervisningsministeriet og foregår i tæt samarbejde med to matematiklærere, der underviser under forsøget Den Elektroniske Skole ved Holstebro Gymnasium. Projektet forventes afsluttet med udgangen af 1997.
Viggo Andreasen, Morten Blomhøj, Bernhelm Booß-Bavnbek, Peder Voetmann Christiansen, Jacob Jacobsen, Jens Højgaard Jensen, Jørgen Larsen, Anders Madsen, Mogens Niss, Niels Boye Olsen, Johnny Ottesen, Stig Andur Pedersen og Bent Sørensen.
Viggo Andreasen, Michael Danielsen, Jacob Jacobsen, Annemette Sofie Olufsen, Johnny Ottesen og Stig Andur Pedersen har, i samarbejde med bl.a. læger ved Herlev og Skejby Amtssygehuse, samt firmaet Math-Tech, videreført arbejdet med at analysere og konstruere fysiologiske modeller i forbindelse med udviklingen af en anæstesi-simulator. Simulatoren er baseret på en detaljeret matematisk modellering af (i) det kardiovasculære system og det regulering, (ii) de farmakokinetiske egenskaber ved anæstesigasser, samt (iii) respiration. En første køreklar prototype "SOPHUS" udvikledes i 1993, og der arbejdes nu på grundlag af en EUREKA bevilling på at færdiggøre en salgbar udgave af simulatoren. I forlængelse af arbejdet har flere studentergrupper i den naturvidenskabelige basisuddannelse og i matematikoverbygningen været indblandet i modelleringsarbejdet. I 1995 startede den samme gruppe et projekt, der har til formål at modellere blodets strømning i hjertet på baggrund af nye detaljerde målinger af blodstrømmene, der er blevet foretaget ved Skejby Amtssygehus.
Morten Blomhøj har påbegyndt et studie af matematiske modellers betydning i teoretisk økologi specielt inden for successionsteori. Arbejder endvidere fortsat med at udvikle kursusmateriale til kurset Matematiske Modeller (MAT D) på Nat BAS.
Bernhelm Booß-Bavnbek, Jens Højgaard Jensen og Mogens Niss beskæftiger sig med matematiske modellers forskelligartede karakter og status, både med henblik på at erhverve empirisk overblik over variationerne i feltet og med henblik på at udføre videnskabsteoretiske analyser, navnlig over relationen mellem model og teori. Bernhelm Booß-Bavnbek interesserer sig specielt for kvalitetsvurdering af matematiske modeller og beregninger i tilknytning hertil, navnlig m.h.t. udbredelsen, styrken af og begrænsningerne i computerstøttet modellering. Han har i den forbindelse, sammen med Philip J. Davis, Brown University, RI, USA, arbejdet på en bog med titlen 'Updating Mr. Jefferson. Mathematics in an Age of Ambiguity'.
Jørgen Larsen har (sammen med Anna Bodil Hald, Danmarks Miljøundersøgelser) fortsat beskæftiget sig med evaluering af den modificerede Raunkiær-metode til vegetationsanalyse. Ved hjælp af moderne statistiske metoder undersøges egenskaber ved den modificerede Raunkiær-metode under forskellige antagelser om planteindividernes fordeling; de teoretiske betragtninger sammenholdes med empiriske data.
Bent Sørensen har arbejdet med modeller for energiforsyningssystemer ved hjælp af netværkssimuleringer og lineære programmeringsteknikker, specielt har han arbejdet med tilpasningsproblemer ved integration af vedvarende energisystemer i el-systemer. Problemstillinger inden for risikoanalyse behandles i projekt i samarbejde med ETH, Zürich.
Aktiviteterne falder dels inden for meta-perspektiver i form af videnskabsteori og -historie, dels inden for konkrete studier i energi- og miljøfysik.
1) Videnskabsteori og
-historie.
Karin Beyer har beskæftiget sig med de særlige vilkår for kvindeforskning i relation til de eksakte naturvidenskaber. Tinne Hoff Kjeldsen har undersøgt den ikke lineære programmerings historie. Stig Andur Pedersen har endvidere arbejdet med teknologiteori og videnskabsteoretiske analyser af udvalgte ingeniørfagområder med henblik på at udvikle forskerkurser i videnskabsteori for ph.d.-studerende på DTH.
2) Energi- og
miljøfysik
(Bent Sørensen, Bernd Kuemmel, Stefan Krüger Nielsen, Hélène Lajambe-Connor, Torben Svendsen og Peter Meibom)
Der arbejdes med teoretiske modeller for krystalinske og amorfe solceller. Specielt undersøges lagdelte amorfe celler. Tids-simulering af et nordisk vind-vandkraftsystem skal afdække fordele og ulemper ved samkøring. Inden for vindenergi arbejdes tillige med at kortlægge de globale muligheder for vindenergi samt med livs-cyklus analyse af vindenergi-industrien og dens miljømæssige og sociale effekter. Potentialerne for en stor-skala biogas anlæg studeres, lige som methanol- og ethanolproduktion på basis af træflis og affald undersøges inden for rammerne af en økologisk bæredygtig landbrugsproduktion der leverer såvel fødevarer som bioindustrielle produkter.
Der opstilles langtidsscenarier for energiforbrug og -produktion basseret på effektiv energiudnyttelse og brug af vedvarende energi. Scenarierne sammenlignes med brug af fossile eller nukleare brændsler og de socio-økonomiske konsekvenser undersøges ved hjælp af livs-cyklus analyser på nationalt, europæisk og globalt niveau. Ved hjælp af fremtidsscenarier og teknologivurdering studeres metoder til at formindske drivhuseffekten. Sidstnævnte arbejde udføres for the Intergovernmental Panel on Climate Change. I forbindelse med udviklingen af scenarier opstilles modeller til simulering af komplekse sociale systemer og energisystemer ligesom der udvikles aggregerede mål for beskrivelse af påvirkningerne.
Karin Beyer har arbejdet med pædagogiske overvejelser med henblik på kvalitetsudvikling af projektorganiserede studier i naturvidenskabelige fag. Hun har tillige arbejdet med professionel og personlig udvikling af gymnasielærere med særligt henblik på deres syn på læreprocesser og undervisningsformer, der udvikler elevernes bevidsthed om og ansvar for læring (metakognition). Endelig har hun arbejdet med vilkårene for fagdidaktisk og almen forskning i relation til gymnasiet.
Peder Voetmann Christiansen har arbejdet med anvendelsen af bond-graph-teknikken til studiet af generelle tegnrelationer i fysik, bl.a. med henblik på kvantemekanikkens grundlagsproblemer (kvantesemiotik).
Jacob Jacobsen har beskæftiget sig med inducerede repræsentationer af eksponentielle Lie-grupper og deres indhyllende algebraer på funktions- og distributionsrum, specielt med henblik på deres irreducibilitetsegenskaber.
Jørgen Larsen har udviklet et sæt LATEX 2e/ LATEX 3-dokumentklasser og -pakker der til sammen udgør IMFUFA LATEX.
Anders Madsen har udarbejdet undervisningsnoter til emnekredsen ikke-lineære strukturer. Første udkast forventes uddelt i januar 1997.
Stig Andur Pedersen har i forlængelse af det ovenfor omtalte anæstesisimulatorprojekt (jf. Matematiske modeller og deres anvendelse) arbejdet med kognitive studier af medicinsk diagnose, specielt i anæstesi. Der er på den ene side tale om analyse af kognitive aspekter af anæstesilægers arbejde under operation, omfattende undersøgelse af karakteren af medicinsk viden, kategorisering og diagnostisk ræsonneren på basis af feltstudier med videooptagelser af udvalgte operationer. På den anden side arbejdes der med videreudvikling af den ovenfor omtalte prototype til en full-scale simulator på en operationsstue på Herlev Amtssygehus.
Yderligere har han arbejdet med singulær kausalitet og formel argumentationsteori. Et hovedproblem er at finde frem til en hensigtsmæssig formel repræsentation af kausale komplekser og deres sammenhæng med symptomer, som spiller en afgørende rolle i diagnostisk ræsonneren. Den formelle ramme for beskrivelsen af argumenter søges generaliseret, så argumenter der vedrører inkonsistent og usikker viden kan håndteres.
Petr Viscor er i samarbejde med John Mortensen (Inst. I) og Niels Schröder (Inst. IV) ved at udvikle en faststof ion-selektiv elektrode til miljøovervågning af tungmetaller o.l.
310:
Kursusmateriale til “Lineære strukturer fra algebra og analyse”
Mogens Brun Heefelt
311:
2nd Annual Report from the project
Life-Cycle Analysis of the total Danish Energy System
Hélène Connor-Bavnbek, Bernd Kummel, Stefan Krüger Nielsen og Bent Sørensen
312:
Grassmannian and Chiral Anomaly
Bernhelm Booß-Bavnbek og K.P. Wojciechowski
313:
The Irreducibility of Change and the Openness of the Future
The Logical Function of Idealism in peirce’s Philosophy of nature
Helmut Pape
314:
Feedback Regulation of Mammalian Cardiovascular System
Johnny T. Ottesen
315a:
“Rejsen til tidens indre” - Udarbejdelse af et manuskript til en fjernsynsudsendelse
Gundhild Hune og Karina Goyle
Vejledere: Bruno Ingemann og Peder Voetmann Christiansen
315b:
“Rejsen til tidens indre” Manuskript
Gundhild Hune og Karina Goyle
Vejledere: Bruno Ingemann og Peder Voetmann Christiansen
316:
Plasmaoscillation i natriumklynger
Peter Meibom og Mikko Østergaard
Vejledere: Jeppe C. Dyre og Jørn Borggreen
317:
Poincaré og symplektiske algoritmer
Ulla Rasmussen
Vejleder: Anders
Madsen
318:
Modelling the Respiratory System
Tine Guldager Christiansen og Claus Dræby
Vejledere: Viggo Andreasen og Michael Danielsen
319:
Externality Estimation of Greenhouse Warming Impacts
Bent Sørensen
320:
Grassmannian and Boundary Contribution to the z-Determinant
K.P. Wojciechowski,
S. G. Scott, G. Marchio og Bernhelm
Booß-Bavnbek
321:
Modelkompetancer - udvikling og afprøvning af et begrebsapparat
Specialerapport af: Nina Skov Hansen, Christine Iversen og Kristin Troels-Smith
Vejleder: Morten Blomhøj
322:
OPGAVESAMLING - Bredde-kursus i fysik 1976 - 1996
323:
Structure and Dynamics of Symmetric Diblok Copolymers
Ph.D.afhandling af: Christine Papadakis
324:
Non-linearity of Baroreceptor Nerves
Johnny T. Ottesen
325:
Retorik eller realitet? Anvendelser af matematik i det danske gymnasiums matematikundervisning i perioden 1903 - 88
Specialerapport af: Helle Pilemann
Vejleder: Mogens Niss
326:
Bevisteori - eksemplificeret ved Gentzens bevis for konsistensen af teorien om naturlige tal
Gitte Andersen, Lise Mariane Jeppesen, Klaus Frovin Jørgensen og Ivar Peter Zeck
Vejledere: Bernhelm Booß-Bavnbek og Stig Andur Pedersen
327:
Non-linear Modeling of Integrated Energy Supply and Demand Matching Systems
Bent Sørensen
328:
Calculation Fuel Transport Emission
Bernd Kuemmel
329:
The dynamics of cocirculating influenza strains conferring partial crossimmunity and
A model of influenza A drift evolution
Viggo Andreasen, Juan Lin og Simon Levin
330:
Long-Term Integration of Photovoltaics into the Global Energy System
Bent Sørensen
Viggo Andreasen:
A model of influenza
A drift evolution
(med S.A.Levin og J.Lin) I: Zeitschrift für Angewandte Mathematik und Mechanik, Vol. 76, 1996 supp. 2, side 421 - 424.
Karin Beyer:
De hårde naturvidenskabelige fag - og tendenser i tiden
I: Undervisningsministeriets tidsskrift Uddannelse, nr. 1, 1996, side 20 - 26.
Metakognition i praksis - fysiklærerens udfordring i en faglig og sociokulturel kontekst
I: Naturvetenskapen i skolan inför 2000-talet (O. Eskildsen og G. Helldén, red.). Rapport från det femte nordiska forskarsymposiet om undervisning i naturvetenskap. Fagus Högskolan Kristiansstad, 1996, side 120 - 130.
Fysiske øvelser - det store fremskridt eller den store illusion?
I: Fysiklærerforeningen 1921-1996, jubilæumsskrift udgivet af Fysiklærerforeningen på Fysikforlaget oktober 1996, side 21-37.
Por qué muchas chicas se inhiben del aprendizaje de conceptos científicos en física?
(med J. Reich) I: ‘Ciencia, tecnología y coeducación. Investigaciones y experiencias internacionales’, (M. Carme Almany, red.). Institut de Ciéncies de l’Edcació, Universitat Autónoma de Barcelona 1996, side 59-69. (Tidligere publiceret på engelsk).
Morten Blomhøj:
Funktionsbegrebet og 9. klasse elevers begrebsforståelse.
Artikel optaget til publikation i Nordisk MatematikkDidaktikk, 20 sider.
Bernhelm Booß-Bavnbek:
Go on with
environmental modeling?
I: SIAM News, Vol. 29(9) 1996, side 6-7 og 14.
‘Skovsmose’s Towards a philosophy of critical matematics education’
(med G. Pate) Anmeldelse i ZDM - Zentralblatt für Didaktik der Mathematik, 28/3, 1996, side 76 - 80.
Tage Christensen og Niels Boye Olsen:
Bulk Modulus
Spectroscopy at the Glass Transition
I: “Non equilibrium phenomena in supercooled fluids, glasses and amorphous materials” (M Giordano, D. Leporini, and M. P. Tosi, red.). Series in Contemporary Chemical Physics, Vol. 12, 1996, side 303.
Tage Christensen, Niels Boye Olsen og Jeppe C. Dyre:
Local Elastic Expansion Model for Viscous-Flow Activation Energies of Glass-Forming Molecular Fluids.
I : Physical Reviews, Vol. B53, 1996, side 2171-2174.
Comment on “Dynamic
Viscosity of Simple Glass-Forming Liquid”
(med Claus F. Behrens og Tine G. Christiansen) I: Physical Review Letters, Vol. 76,
1996, side 1553.
Scaling of
alpha-Relaxation in DBP: TTSP Versus Nagel Scaling
(med Claus F. Behrens og Tine G. Christiansen) I: “Non- equilibrium phenomena in supercooled fluids, glasses and amorphous materials” (M. Giordano, D. Leporini, and M. P. Tosi, red.). Series in Contemporary Chemical Physics, Vol.12, 1996, side 317.
“Shoving” Model for
Viscous Flow
I: “Non equilibrium phenomena in supercooled fluids, glasses and amorphous materials” (M. Giordano, D. Leporini, and M. P. Tosi, red.). Series in Contemporary Chemical Physics, Vol. 12, 1996, side 375.
Peder Voetmann Christiansen:
Introduktion, oversættelse og noter til Charles S. Peirce, “Kosmologi og metafysik”. Serien Moderne tænkere, Gyldendal, 1996.
Michael Danielsen:
Feedback mechanisms of the cardiovascular system
International Journal of Clinical Monitoring and Computing, Vol. 13, 1996, side 197-198.
Jens Dolin:
Forsøg nu! - om undervisningsdifferentiering og læreprocesser i gymnasiet og på HF.
(Rapport over et forskningsprojekt med 6 andre forfattere). Skriftserien nr. 17, Gymnasieafdelingen, 1996.
Active and effective learning in the Danish upper secondary education.
(med Gitte Ingerslev). EURO EDUCATION ‘96 Conference. Aalborg 22.-24. maj. (Udkommer i rapporten fra konferencen).
Er det den rigtige
formel?
I: Fysiklærerforeningen 1921-1996. Fysiklærerforlaget, 1996.
Jeppe C. Dyre og Jacob Jacobsen:
Universality of Anomalous Diffusion in Extremely Disorderd Systems
I: Chemical Physics, Vol. 212, 1996, side 61-68.
Jeppe C. Dyre og Thomas Schrøder:
Effective One-Dimensionality of Universal ac Hopping Conduction in the Extreme Disorder Limit
I: Physical Review, Vol. B54, 1996, side 14884-14887.
Jeppe C. Dyre og Johannes K. Nielsen:
Fluctuation-dissipation Theorem for Frequency-Dependent Specific Heat”
I: Physical Review, Vol. B54, 1996, side 15754-15761.
Master Equation
Models of the Glass Transition
(med K.D. Jensen) I: “Non equilibrium phenomena in supercooled fluids, glasses and amorphous materials” (M. Giordano, D. Leporini, and M. P. Tosi, red.). Series in Contemporary Chemical Physics, Vol. 12, 1996, side 371.
Jens Højgaard Jensen:
Matematiske modeller
- vejledning eller vildledning?
I: Idéer til større skriftlig opgave i matematik (B. Kofoed Hansen og L. Strange, red.). Udgivet af Handelsskolernes Matematiklærerforening, 1996, side 59-68. (Optryk af tidligere udgivet artikel).
Kan “konstruktivismen som idé” udrydde pensumitis?
I: Naturvetenskapen i skolan inför 2000-talet (O. Eskildsen og G. Helldén, red.). Rapport från det femte nordiska forskarsymposiet om undervisning i naturvetenskap. Fagus Högskolan Kristiansstad, 1996, side 274 - 279.
Tinne Kjeldsen:
The Historical
Background of Nonlinear Programming
Udkommer i proceedings fra Nordic Summer School for female Ph.D. students in Mathematics, afholdt i Luleå, Sverige, 15.-20. juni.
Bernd Kuemmel:
Late twentieth century climatic change and its consequences for numerical weather prediction
I: Climatic change, Vol 32, 1996, side 379-385.
Boreal Forests and Global Change
Anmeldelse i Bulletin Amererican Meteorological Society, Vol 76, 1996.
Aukens klimafortolkning holder vand
I: Ingeniøren 2. august 1996.
Etnobotanik: Så nemt er det heller ikke
I: Information, 27.-28. juli 1996.
Drivhuseffekten som
velociraptor?
I: Biofag, maj og Miljøsk, september 1996.
The economics of global warming
Anmeldelse af en bog af W.R.T. Cline I: RUC NYT i maj, GEO-NYT i maj, Biofag i maj og Global Økologi i september 1996.
The Temperature, Humidity & Dew Point ONA (Often Needed Answers)
Større indlæg på newsgrouperne: sci.geo.meteorology, sci.answers, news.answers.
Mogens Niss:
Nej til naturvidenskab
Politikens kronik den 23. januar 1996.
Den frie kritiske tanke - Babel set fra naturvidenskaben
I: Universitetslæreren, nr. 92, marts 1996, side 14-15.
Teachers qualifications and the education of teachers
Kommer i kapitel 9: Perspectives on the Teaching of Geometry for the 21st Century (Vinicio Villani, et. al. red.), Kluwer Academic Publisher, 18. sider.
The contribution of the didactics of mathematics to our understanding of mathematics as a science and a subject.
I: Education: Challenges for Mathematics (Vagn Lundsgaard Hansen red.). Mat report No. 1996-41, Department of Mathematics, DTU, November 1996, side 27.-30. Udkommer siden i Proceedings of the 2dn European Congress of Mathematicans, Budapest, Hungary Juli 22-27, 1996, Volume III, Birkhäuser Verlag.
At undervise og at forske. Universitetets opgave
I: Uddannelse, nr. 8, oktober 1996, side 8-14.
Johnny Ottesen:
Infinite Dimensional Groups and Algebras in Quantum Physics
Genoptryk, Springer-Verlag.
Modelling of the Baroreflex-Feedback Mechanism with Time-Delay
I: Journal of Mathematical Biology (optaget, udkommer i 1997)
Non-Linearity of Baroreceptor Nerves
I: Surveys on Mathematics for industry (optaget, udkommmer i 1997), også udkommet som IMFUFA-tekst 324.
The Virtue of Creating Mathematical Models
(med Abraham Noordergraaf) I: Surveys on Mathematics for Industry (optaget, udkommer i 1997).
Modelling the
dynamical baroreflex-feedback control
I: Mathematical and Computer Modelling (optaget, udkommer i 1997).
Gæste-editor på et specialnummer af tidsskriftet “Surveys on Mathematics for Industry”
(Udkommer i 1997).
Christine Papadakis:
Structure and dynamics of symmetric diblock copolymers
Ph.D.afhandling, IMFUFA.
Christine Papadakis og Dorthe Posselt:
The Dynamics of symmetric polystyrene-polybutadiene diblok copolymer melts studied above and below the order-disorder transition using dynamic light scattering
(med Wyn Brown, Robert M. Johnsen og Kristoffer Almdal) I: Journal of Chemical Physics, Vol 104, 1996, side 161.
Identification of an
intermediate-segregation regime in a diblock copolymer system
(med Kristoffer Almdal og Kell Mortensen) I: Europhysics Letters, Vol. 36, 1996, side 289.
Albert Chr. Paulsen:
Technology in Danish compulsory, comprehensive school. Technological literacy and democratic control
I: Science - Natur/Teknik (A. M. Andersen, K. Schnack og H. Sørensen, red.). Assesment and Learning. Didaktiske studier Vol. 22. Royal Danish School of Educational Studies, 1996. Samme titel i :The Unity af Academic Studies and Practical Work (D. Blandow og H. Papoutsakis, red.). Proceedings of the WOCATE Conference. Erfurt/Gierstedt 1995.
Technologie in der 9-järigen dänischen Einheitsschule - die “Folkeskole”
I: Technik, Ökonomie und Haushalt im Unterricht (M.
Brauer-Schröder og H. Unde Sellin, red.). Arbeitorientierte Allgemeinbildung in
Europa. Schneider Verlag, Hohengehen 1996.
Elevernes kontrol med og ansvar for egen
læring
(med Tove Bangsgaard, Mikala Nielsen, Anne-Birgitte Rasmussen og Hanne Søholm)
I: Naturvetenskapen i skolan inför 2000-talet (O. Eskildsen og G. Helldén, red.). Rapport från det femte nordiska forskarsymposiet om undervisning i naturvetenskap. Fagus Högskolan Kristiansstad, 1996, side 96 - 110.
Bent Sørensen:
Using Lifecycle Analysis to assess Social Impacts of Energy Scenario
I: Equity and Social Considerations related to climate change (R. Odingo et.al, red.). ICIPE Science Press, Nairobi, 1996,side 163-175.
External costs of Energy: main lessons and questions.
I: The External Costs of Energy (First EC/OECD/IEA Workshop on Energy Externalities, Brussels). European Commission DGXII, Brussels, 1996, side 165-173.
Energy Supply Mitigation Options
(med H. Ishitani, T. Johansson i.a.) I kapitel 19: Climate Change 1995. Inpacts, adaptations and mitigation of climate change: Scientific-technical analyses of IPCC WGII,. Cambridge University Press, Cambridge, 1996,side 587-647.
The Role of Life-cycle analysis in risk assessment
I: Journal of Environment and Pollution, Vol. 6, 1996, side 729-746.
Life-cycle approach to assessing environmental and social externality costs
I kapitel 5: Comparing energy technologies, International Energy Agency, OECD/IEA, Paris, 1996,side 297-331.
Issues of data collection and use for quantifying the impacts of energy installations and systems.
I: Electricity, health and the environment: Comparative assessment in support of decision making, International Atomic Energy Agency, Wien, 1996, side 123-137.
Wind power in
Denmark
(med A. Lauritzen, T. Svendsen, C. Aastrand og O. Mose) Final Report, EC project RENA-CT95-0012: A study of the integration of wind energy into the national energy systems of Denmark, Wales and Germany as illustrations of success stories for renewable energy, IMFUFA , 1996, 106 sider.
A study of the integration of wind energy into the national energy systems of Denmark, Wales and Germany (with National Wind Power and ZEW).
Final report, EC project RENA-CT94-0012, 29 sider plus appendiks 294 sider. National Wind Power, UK, 1996.
The fair market
scenario
(med S. Kruger Nielsen). Final Report EC project RENA-CT94-0041: Long-term integration of renewable energy sources into the European energy system, and its potential economic and environmental impacts, IMFUFA, 1996, 128 sider.
Technical consistency of scenarios.
Final report, EC project RENA-CT94-0041: Long-term integration of Renewabe Energy sources into the European Energy system, and its potential economic and environmental impacts. Novator, 1996, 33 sider.
Long-term
integration of renewable energy sources into the European energy system
(med A.Andrew,P.Audinet,J.Bougard,W.Brauer,H.Connor i.a.). Final report EC project RENA-CT94-0041, ZEW, Mannheim, 1996, ca. 600 sider.
Long-term integration of renewable energy sources into the European energy system
(med H.Groscurth,H.Lehmann,J.Bougard & C.deGouvello). Kommer i APAS overview book i 1997, 29 sider)
Erratum.
Annual Review of Energy and the Environment, Vol. 21, 1996, side x 13.
Photovoltaic Power Systems R&D
(med A. Claverie, S. Novak, G. Watt og J. Kinman). Under udgivelse af International Energy Agency PVPS Programme.
Photovoltaic Power Systems R&D Status and Strategy in Denmark.
IEA PVPS Pprogramme, under trykning, 3 sider.
Renewable Energy.
I: "Lessons of Chernobyl", Proc. Conf. Kiev, april 1996. Heinreich-Boll-Stiftung, Köln, 1996, side 79-80.
A high technology rural development model.
I: "Power development strategies for 21st century", Vol. 2 Proc. Afro-Asian 3rd International Conference, Oxford & IBH Publ. Co., New Delhi, 1996, side 1157-1164.
Danish experience with grid integration of wind parks and individual turbines.
Kommer i "Renewable energy conference & workshop, Cairo", 15 sider. Abstracts (F. Abulfotuh and H. ElAgamawy, red.), side 108.
Long-term planning
for energy efficiency and renewable energy
(med S. Kruger Nielsen). Kommer i "Renewable energy conf. & workshop, Cairo", (15 sider). Abstracts (F. Abulfotuh and H. ElAgamawy, red.), side 195.
The Danish wind power success story turning into tragedy?
(med A. Lauritsen og T. Svendsen). I: "1996 European Union Wind Energy Conference", H. Stephens & Ass. Bedford, 1996, side 67-69.
Wind power: valuation and finance
(med C. Aastrand and O. Mose). I: "1996 European Union Wind Energy Conference", H. Stephens & Assoc., Bedford, 1996, side 138-139.
Perceptions of environmental impacts of wind turbines
(med N. Meyer). I: "1996 European Union Wind Energy Conference", H. Stephens & Assoc., Bedford, 1996, side 188-190.
Does wind energy utilization have regional or global climate impacts?
I: "1996 European Union Wind Energy Conference", H. Stephens & Assoc., Bedford, 1996, side 191-194.
Long-term integration of wind energy into the European energy system
(med S. Weinreich, K. Schallabock, T. Reetz, M. Poppe, P. Matarasso, H. Lehmann ia.) I: "1996 European Union Wind Energy Conference", H. Stephens & Assoc., Bedford, 1996, side 208-211.
Externality estimation of greenhouse warming impacts.
Artikel til tredie Internationale Conference om Carbon Dioxide Removal (MIT, Boston, Abstracts, side 103). Udkommet som IMFUFA Tekst Nr. 319, 6 sider)
Scenarios for greenhouse warming mitigation.
Energy Conversion and Management, Vol. 37, 1996, side 693-698.
Economic and environmental choices for achieving stable greenhouse gas concentrations.
I: "Renewable energy, energy efficiency and the environment", Denver WREN Conf., vol. II (A. Sayigh, red.). Peramon Press, London, 1996, side 1061-1066.
The use of life-cycle analysis to address energy cycle externality problems.
I: "Comparison of energy sources in terms of their full-emergy-chain (FENCH) emission factors of greenhouse gases. International Atomic Energy Agency, IAEA-TECDOC-892, Wien, 1996, side 115-131.
Joule ratings miss the mark.
Nature, Vol. 379, 1996, side 293.
Vi har alt at vinde
som foregangsland.
Energinyt Nr. 3, side 10-11 (interview af S. Hartvig Jacobsen), Energistyrelsen.
Impacts of energy
use.
(med M. Diesendorf and C. Hamilton, red.) I: Kapitel 9: Towards an ecologically sustainable society, Allen & Unwin, Sydney, 1996, side 243 - 266.
Uranhandel.
Politiken 13/5 (læserbrev).
Skarp kritik af nyt energiråd.
Politiken 29/7 (interview af J. Tornbjerg).
Petr Viscor:
Electrical Impedance Spectroscopy in High Purity Silicon.
(med Jan Vedde) I: High Purity Silicon IV (C.L. Claegs et al. eds.). The Electerochemical society Proceedings Series, Pennigton NJ, 1996, side 500..
Tine Wedege:
Talforståelse tæller
også i læsefærdigheden
I: Temahæfte 2: Læsning for voksne, Arbejdsmarkedsstyrelsen, 1996, side 6 - 9.
Profile in Mathematics of Adults returning to Education
Publiceres i: Proceedings of working Group 18 - Adults and Mathematics, ICME 8, Sevilla. (G. FitzSimon, red.). Swinbourne University and Technology, Australia.
Trosbekendelse om kvalificering til fremtiden
(med Karen Olsen) I: Unge Pædagoger, nr. 6, 1996.
Projekt Faglig Profil i Matematik
1. delrapport. København, Arbejdsmarkedstyrelsen, 1996.
Viggo Andreasen:
Tilbragte perioderne 18-27 marts og 2-11 december ved Department of Ecology and evolutionary Biology. Princeton University, USA.
Michael Danielsen:
Tilbragte perioden 1. august 1996 - 31. januar 1997 ved Department of Bioengineering, University of Pennsylvania, USA.
Jens Dolin:
Tilbragte perioden 13. februar - 14. marts i Australien, bl.a. ved University of Queensland (Brisbane) og University of Melbourne.
Mette Olufsen og Stig Andur Pedersen:
Tilbragte perioden 21. - 27. oktober ved Department of Theoretical Physics and Applied Mathematics, Cambridge University.
Stig Andur Pedersen:
Tilbragte perioden 1. - 30. november på San Cataldo, Italien.
Dorthe Posselt:
Beamtid ved European Synchrotron Radiation Facility, Grenoble, Frankrig den 19.-24. oktober.
Tilbragte perioden 13.-18. november ved Institut für Physikalische Chemie, Universität Graz.
Bent Sørensen:
har foretaget projektsamarbejds-rejser til University of New South Wales og University of Technology (Sydney), ZEW (Mannheim), Institute for Prospective Technologies (Sevilla), Ecole des Mines (Paris) og EC (Bruxelles).
Siden instituttets grundlæggelse har der hver torsdag kl. 13.30-16.00 i undervisningsugerne været afholdt seminar i IMFUFAs seminarrække. Seminarrækken har fra efterårssemesteret 1991 til forårssemesteret 1996 været redigeret og administreret af Bernhelm Booß-Bavnbek. Fra efterårssemesteret 1996 har Peder Voetmann Christiansen tilrettelagt seminarene.
I 1987 blev der indført en nyskabelse med afholdelse af visse heldagsseminarer om matematiske modeller, såkaldte RUC-modeldage. I 1996 afholdtes RUC-modeldag nr. 11, arrangeret af Bernhelm Booß-Bavnbek under medvirken af Jens Højgaard Jensen.
I 1989 iværksattes tematiserede heldagsseminarer om en anden af hovedhjørnestenene for instituttets arbejde, fagdidaktik og uddannelsesforskning, især i relation til matematik og fysik. Disse seminarer henvender sig til, og annonceres i, miljøer uden for RUC. I 1996 afholdtes didaktikdag nr. 9 arrangeret af Karin Beyer og Albert Paulsen under medvirken af Morten Blomhøj.
I 1990 åbnedes et tredie spor af heldagsseminarer, de såkaldte VTS-dage, om videnskab, teknologi og samfund, men dem har der ikke været afholdt nogen af i 1996.
I 1990 indførtes også den ordning, at visse seminarer i løbet af året afholdtes som interne seminarer om større eller mere principielle anliggender for instituttet og dets virke. I 1996 afholdtes 2 interne seminarer.
Det samlede seminarprogram havde følgende udseende:
08.02 Thomas
Frommelt, Jacob Jalvig, Halfdan Larsen, Hans Ravnkjær Larsen (IMFUFA)
Quaternioner - en
vurdering af deres anvendelighed.
12.02 (udenfor seminarrækken) Jed Buchwald (M.I.T., Dibner Institute for the history of Science)
How the Microworld Became real.
15.02 Karina Goyle, Gunhild Hune (IMFUFA)
“Rejsen til tidens indre” - En udarbejdelse af et manuskript til en fjernsynsudsendelse.
22.02 Nick MacKinnon (Winchester College)
Dürer’s Melancholia I.
29.02 Bernd Kuemmel (IMFUFA)
Drivhuseffekten, klimamodeller og djævlen.
07.03 Jeppe C. Dyre (IMFUFA)
Universalitet af AC ledning i uordnede systemer.
14.03 Internt seminar (kun for IMFUFAnere)
Diskussion af
instituttets faglige profil på baggrund af de seneste års udvikling.
21.03 Carsten Lunde Petersen (IMFUFA)
Eksperimentel
matematik - et eksempel.
28.03 Thomas Knudsen (MAN/B&W Skibsmotorer)
Hvordan designer MAN B&W en motor uden at udføre en eller flere prototyper?
11.04 Roman Galar (Institute of Eng. Cybernetics, TU Wroclaw)
Adaptive Landscapes
and Concepts of Progress.
18.04 Michael Danielsen (IMFUFA) og Sylvia Lafer (Mathematikinstitut, KF-Universität Graz)
25/26.04 To-dages seminar, arrangeret af Tinne Hoff Kjeldsen.
Open Network for the History and Philosophy ofMathematics.
Torsdag:
09.30 - 10.45 About the changes of Mathematical Thinking,
ved Detlef D. Spalt.
11.00 - 12.15 Polemics, Misunderstanding, and Unwillingness: reactions to Brouwer’s intuitionism, ved Dennis Hesseling.
13.00 - 14.15 From Infinitesimal Parts to the External World: Herman Weyl, Mathematics and Physics ca. 1920, ved Skuli Sigurdsson.
14.30 - 15.45 The Philosophical Foundatione of Constructive Mathematics, ved Stig Andur Pedersen.
16.00 - 17.15 Lakatos Revisited, ved Teun Koetsier.
Fredag:
09.30 - 10.45 Letters and Numbers: Relationships between Algebra and Numbers in Seventeenth Century, a Problem in Social History of Mathematics, ved Catherine Goldstein.
11.00 - 12.15 From Game Theory to Nonlinear Programming through Duality Theorems, ved Tinne Hoff Kjeldsen.
13.00 - 14.15 Descriptive Geometry and Discipline, ved Eisso J. Atzema.
14.30 - 15.45 Hertz’s Principles of Mechanics: A Contribution to Philosophy, Physics and Mechanics, ved Jesper Lützen.
16.00 - 17.15 Aspects of the History of Perspective: Geometry as a servant for art - and art providing challenging problems for mathematicans, ved Kirsti Andersen.
02.05 Arne Jensen (Institut for de elektroniske Systemer, Aalborg Universitet)
Gösta Mittag-Leffler - 150 år.
09.05 Poul Nissen (Institut for molekylær og strukturel Biologi, Aarhus universitet)
Aflæsning af den genetiske kode - Ny viden og ny teori.
23.05 Tinne Hoff Kjeldsen (IMFUFA)
Fra spilteori til ikke-lineær programmering.
Ekstraordinært seminar
03.06 Léonie Rennie (National Key Centre For School Science And Mathematics, CURTIN University of Technology, Perth, Western Australia)
Holdt dobbeltseminar:
1) Gender-inclusive
assessment in physics.
2) Single-sex classes in mathematics, science and English in coeducational secondary schools.
14.06 Petr Stepanek (Academy of Science of the Czech Republic)
Dynamic Light
Scattering from Bloch Copolymer Melts near the ODT.
12.09 Tine Guldager Christiansen og Claus Dræby (IMFUFA)
Modellering af respirationen.
19.09 Jens Martin Knudsen (NBI, Ørsted Laboratoriet, KU)
Mars og eftersøgning af liv udenfor jorden.
26.09 Katherine Legge (La Trobe University, Australien, p.t. IMFUFA)
Using numerical analysis to tune xylophones and marimbas.
03.10 Andre Unterberger (University of Reims, Frankrig)
A generalization of hypergeometric functions connected to.
10.10 Didaktikdag nr. 9 (Heldagsseminar), arrangeret af Go’daktik-gruppen.
Skolens praksis og fagdidaktisk teori.
09.30 - 10.00 Velkommen
10.00 - 11.00 The significance of practical work in science education, ved Peter Fensham (Monash University, Australia.)
11.30 - 12.30 Diskussion
13.30 - 14.30 Udviklingsarbejde som udgangspunkt for matematikdidaktisk forskning, ved Ole Skovsmose (Danmarks Lærerhøjskole.)
15.00 - 16.00 Diskussion.
24.10 Internt seminar (kun for IMFUFAnere)
31.10 Anders Madsen (IMFUFA)
Mandelbrød i højere dimensioner.
07.11 Ken Andersen (NBI og DTU)
Dannelse af riller i
sand under overfladebølger.
14.11 Stine Korreman (IMFUFA)
Undersøgelse af lipide vesikler med røntgenspredning.
21.11 Jens Højgaard Jensen (IMFUFA)
Kan “konstruktivismen som idé” udrydde pensumitis?
28.11 RUC-modeldag nr. 11 (Heldagsseminar) arrangeret af Bernhelm Booß-Ravnbæk under medvirken af Jens Højgaard Jensen.
Matematiske luftforureningsmodeller.
09.30 - 10.00 Velkomst og præsentationsrunde
10.00 - 11.15 Matematiske luftforureningsmodeller - struktur og troværdighed, ved Annemarie Bastrup-Birk, Jørgen Brandt og Zahari Zlatev (Danmarks miljøundersøgelser).
11.15 - 12.00 Spørgerunde 1.
13.00 - 13.45 Trafikskabt luftforurening og brug af modelberegninger, ved Lone Reiff (afdelingen for Trafiksikkerhed og Miljø i Vejdirektoratet).
13.45 - 14.00 Spørgerunde 2.
14.30 - 16.00 Hvorfor og hvordan luftforureningsmodeller? Hvor gode og hvor nyttige er de? Opsamling, supplerende bidrag og forsøg på en konklusion.
05.12 Peder Voetmann Christiansen (IMFUFA)
Kvantesemiotiske
overvejelser: Valgets anatomi.
12.12 Jesper Jespersen (Institut VIII)
Grønne afgifter fra
vugge til grav.
Viggo Andreasen:
Deltog i Minisymposium on Mathematical Models in Physiology under 9’th conference af the European Consortium for Mathematics in Industry, Lyngby den 25.-29 juni.
Deltog i og holdt foredag ved European Congress on mathematics applied to biology and medicine, Heidelberg, 6.-10. oktober. Holdt foredraget (med S.A.Levin og J.Lin) ’Dynamics of interacting diseases’.
Holdt foredraget ‘Models of natural selection in host-parasite interactions’ ved møde i Dansk selskab for Teoretisk Biologi, Odense 25 oktober.
Karin Beyer:
Deltog i og holdt foredrag ved GASAT 8, The 8. International Conference on Gender And Science And Technology, i Ahmedabad, Indien, 5.-10. januar. Holdt foredraget ‘Projectwork as a model for teacher development - similarities and differences’ og var medarrangør af og oplægsholder ved symposiet ‘Teacher change processes for Gender and Science and Tecnology’.
Deltog i og holdt foredrag ved det 5. Nordiska Forskersymposium: Naturvetenskapen i skolan inför 2000-talet. Högskolan i Kristiansstad, 18.-22. marts. Holdt foredraget ‘Metakognition i praksis - fysiklærerens udfordring i en faglig og sociokulturel kontekst’.
Holdt foredrag og ledte diskussion med deltagelse i kurset Hvordan kommer vi videre med ansvar for egen læring? for gymnasielærere i alle fag, 27. marts, Pædagogisk Center, Frederiksberg. Holdt foredraget ‘Læringsstil og -ansvar- om udvikling af elevernes metakognition’.
Deltog i møde og generalforsamling i Forum for Matematikens Didaktik, Zahles Seminarium, København, 28. marts.
Deltog i Netværksmøde for Dansk Fysisk Selskabs Sektion for Uddannelse og Undervisning, Ørsted Laboratoriet, H.C. Ørsted Instituttet, 18. april.
Holdt foredrag for og deltog i diskussion med PEEL-studiekredsen på Gl. Hellerup Gymnasium, Hellerup, 1. maj. Holdt foredraget ‘Metakognition i praksis - gymnasielærerens udfordring i en faglig og sociokulturel kontekst’.
Deltog i Årsmøde for Kvinder i Fysik (KIF, Sektion under Dansk Fysisk Selskab) på Hotel Nyborg Strand 22. maj.
Var medarrangør og foredragsholder ved besøg af en delegration fra AAPT (American Assosiation of Physics Teachers), 25.-30. juli. Organiserede seminaret: Research and development work in physics education at IMFUFA/- Roskilde University and the “gymnasium”, som afholdtes på Danmarks Lærerhøjskole, København, 29 juli. Holdt foredraget ‘Project organized studies at Roskilde University’.
Medvirkede som programkoordinator, foredragsholder og arrangør af gruppearbejde ved kurset Nye arbejdsformer og metoder, ny læring? Også i matematik? for hhx-lærere, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, København, 18. september. Holdt foredraget ‘Det er ikke tænkning det hele - om konstruktivistisk inspireret undervisning, der inddrager både kognitive og affektive faktorer’.
Deltog i og holdt indbudt foredrag ved Seminar om gymnasiets formidling af naturvidenskabelige fagområder, på Odense Katedralskole, 23. september. Holdt foredraget ‘ Fagdidaktisk forskning og skolens praksis - erfaringer og perspektiver’.
Deltog i og holdt foredrag ved møde i Northern European Gender and Science Network på Umeå Universitet, 25.-29. september. Holdt (med Jytte Bang) foredraget ‘About the ALF-project: Learning processes in physics’.
Deltog og holdt indbudt foredrag ved Temadag om forskningsstrategi for fysik og kemi på DLH, 30. september, Danmarks Lærerhøjskole, København. Holdt foredraget ‘Fagdidaktisk forskning i Danmark: om vilkår for samarbejde og miljødannelse - nogle personlige erfaringer og visioner’.
Deltog i møde på og om RISØs Besøgscenter, for ‘Tværkonsulentgrupperne i fysik, kemi og biologi’, 2. oktober.
Deltog i og holdt inviteret oplæg ved Fysiklærerforeningens 75-årsjubilæumsfest, på Experimentarium, København, 4. oktober. Holdt oplægget ‘Præsentation af jubilæumsskriftet og nogle personlige bemærkninger til fysiklærerforeningens historie’.
Deltog i LMFK-efterårsmødet på H.C. Ørsted Institut, København, 5. oktober.
Deltog i FONATE-seminar på Danmarks Lærerhøjskole med foredrag af professor Peter Fensham, 7. oktober.
Holdt foredrag ‘Læreprocesser i fysik - om metakognition og affektive faktorer’ og arrangerede gruppearbejde på Kurset: At lære at lære for gymnasie- og HF-lærere i naturfag og Fysik/Kemi, Vissenbjerg Storkro, Vissenbjerg.
Holdt foredrag ‘Om tematiseret undervisning’ ved fagligt-pædagogisk kursus for pædagogikumkandidater i fysik, 7. november på Vissenbjerg Storkro, Vissenbjerg.
Deltog i Det multipædagogiske gymnasium - konference for lærere og ledere ved ungdomsuddannelserne, Eigtved Pakhus, København, 12 og 13. november, arrangeret af Gymnasiemedarbejdere ved amtscentralerne i Hovedstadsområdet.
Deltog som inviteret i konference om fagdidaktisk forskning, Eigtveds Pakhus, København, den 6. december, arrangeret af Gymnasieafdelingen.
Morten Blomhøj:
Holdt oplæg om ´Læreruddannelse ud fra et matematikdidaktisk perspektiv’. Deltog i paneldiskussion om den nye læreruddannelse. Kursus afholdt af SeMat (seminariernes matematiklærerforening) i Kerteminde, 1.-2. februar.
Foredrag om ‘Projektarbejdspædagogik og projektarbejdet på Den Naturvidenskabelige Basisuddannelse på RUC’, ved personaleseminar, den 28.-29. marts på Høgskolan i Tromsø, Norge.
Deltog i og holdt det opsamlende oplæg om ´Læring i matematikundervisningen’ ved NOMUS-seminaret: Lærerstrategier og kommunikation i matematikundervisningen, den 13.-16. april på Aalborg Universitet.
Deltog i ICME 8, den 14.-21. juli i Sevilla i Spanien. Var inviteret medlem af det advisory panel, der stod for planlægningen og gennemførelsen af arbejdsgruppen Connections between research and practice in mathematics education. Fungerede som leder og reporter for en undergruppe med 15 deltagere.
Deltog i og holdt oplæg ved forskerkursus i matematikkens didaktik, 21.-25. august ved Umeå universitet, Sverige. Holdt oplægget:’Udvikling af modelkompetancer gennem undervisning - erfaring fra projektarbejdet ved NatBas’.
Holdt to foredrag på forskellige niveauer med titlen ‘Modelkompetance - hvad er det og hvordan udvikles den?’ for hhv. lærerstuderende og matematiklærere den 12. september ved Lærerhøjskolan Modelleringskompetance ved i Kristiansstad, Sverige.
Holdt foredrag om ´Modelleringskompetance’ ved LMFK kursus for fysiklærere, der underviser på gymnasiets højeste niveau, den 19. august i Århus.
Holdt foredraget ‘Funktionsbegrebet og tilegnelsesvanskeligheder i skolens matematikundervisning’ ved Danmark Matematikundervisningskommissions møde den 24. oktober i Holte.
Deltog i Undervisningsministeriets møde vedr. fagdidaktisk forskning i tilknytning til gymnasiet, den 6. december i København.
Holdt foredraget ‘Modellering i skolens matematikundervisning’ ved Århus Fælles seminarium, den 12. december.
Bernhelm Booß-Bavnbek:
Deltog og holdt foredrag i IDA/STAV arrangement Misbrug af modeller, Ingeniørhuset, København, den 7. februar. Holdt foredraget ‘Ansvarlig matematisk modellering’.
Deltog og holdt foredrag ved landsmødet om partielle differentialligninger på DTU, Lyngby, den 1. marts. Holdt foredraget ‘Elliptiske randværdiproblemer og chiral asymmetri’.
Holdt foredraget ‘Dirac operators and Grassmannians’ ved matematisk kollokvium, Pisa, Scuola Normale Superiore, den 18. marts.
Deltog i heldagsseminar Open Network for the History and Philosophy of Science ved IMFUFA, den 25.-26. april.
Holdt foredraget ‘Dirac operators and manifolds with boundary’, Homboldt-Universität, Berlin, 14. maj.
Deltog i Seminar om Index theory and positive scalar curvature, University of Wroclaw, 27. maj.
Holdt foredraget ‘Impact and quality of mathematical models. The unsolved problem of public control’ ved The Technical University of Wroclaw, den 28. maj.
Holdt foredraget ‘Studying in projects - An alternative education of mathematicans at Roskilde University, Denmark’, ved University of Wroclaw, 28. maj.
Deltog i landsmøde af Dansk Matematik Forening, Landbohøjskolen, Frederiksberg, den 3. juni.
Deltog i 9’th Conference of the European Consortium for Mathematics in Industry ECMI, Lyngby, 25.-29. juni.
Deltog i seminar ‘Determinants and Quantum Chromodynamics’, Pisa, den 13. september.
Deltog i 96-kongressen for den tyske matematiker forening, Jena, 9.-13. september. Hold indbudt foredrag ‘Selbst-adjungierte Operatoren und symplektische Geometrie’.
Holdt foredraget ‘Determinanten, Dirac-Operatoren und berandete Mannigfaltigkeiten’ ved Max-Planck-Forschungsgruppe, Potsdam, 15. november.
Deltog i Felix-Klein-Kolloquium, Düsseldorf. Holdt indbudt foredrag ‘Determinanten, Dirac-Operatoren und berandete Mannigfaltigkeiten’, 30 november.
Tage Christensen:
Deltog i The Third Liquid Matter Conference, 6.-10. juli i Norwich, England. Her præsenterede han poster’en ‘The Significance of Thermoelasticity in Specific Heat Measurements on Supercooled Liquids’.
Deltog i Yakawa International Seminar 1996: Dynamics of Glass Transition and Related Topics, 12.-15. november, Kyoto, Japan, og hold foredraget ‘Measurement of Frequency Dependent Compressibility at the Glass Transition’.
Peder Voetmann Christiansen:
Deltog i forskerseminar i Skodsborg, arrangeret af Center for Semiotik, Aarhus Universitet, 2. februar.
Holdt foredrag ‘Semiotiske firkanter’ ved Indvielsen af Mindship på Holmen i København, 2. marts.
Holdt foredrag ‘Kosmologiens standardmodel og The Law of Mind’ i Filosoficirklen, Lunds Universitet, 12. marts og 11. november.
Holdt foredrag ‘Naturforståelse’ ved Filosofisk Forums sommerkursus på Grundtvigs Højskole, 23. juli.
Deltog (med poster: ’Axioms of Quantum Semiotic’) i sommerskolen The Spontaneous Order of Life på NBI, 26.-31. august.
Michael Danielsen:
Deltog i The 9th Conference of the European Consortium for Mathematics in Industry, Danmark Tekniske Universitet, den 25.-29. juni 1996.
Deltog i og holdt foredrag ved the Seventeenth Conference on Computers in Anesthesia, New Orleans, Louisiana, USA, den 23.-26. oktober. Foredraget havde titlen ‘Feedback mechanisms of the cardiovascular system’.
Jens Dolin:
Har holdt 23 oplæg på gymnasier, handelsskoler, kurser, amtscentraler, konferencer, efteruddannelseskurser mm. i Danmark og Sverige om læringsproblemer og læreprocesser i (især) fysikundervisningen i gymnasiet.
Deltog i, holdt oplæg og sad i debatpanel i Att utveckla det inre arbetet i Gymnasieskolan, Helsingborg 6.-7. februar (Högskolan i Krisstiansstad)
Deltog i symposiet Talk in Classrooms: Collaborative Learning & teaching arrangeret af Australian Ass. f. Research in Education, Brisbane, Australien, den 23.-24. februar.
Holdt foredraget ´Active learning, teacher proffessional development and school improvement: Reflections on some current initiatives in the Danish gymnasium system’ (med Gitte Ingerslev) ved University of Melbourne, Australien, den 11. marts.
Besøgte 6 gymnasier i Melbourneområdet og overværede og diskuterede undervisning med de involverede lærere.
Deltog i et PEEL-collective meeting, University of Melbourne, Australien.
Deltog i Naturvetenskapen i skolan inför 2000-talen. 5. Nordiske Forskersymposium om undervisning i naturvidenskab i skolen. Kristiansstad, Sverige, den 18.-22. marts.
Deltog i og holdt foredrag ved EURO EDUCATION ‘96, Aalborg 22.-24. maj.
Deltog i konferencen Det multipædagogiske gymnasium, Eigtved pakhus, den 12.-13. november.
Deltog i konferencen Kan man bygge en personlighed? Kan man måle resultatet?, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, Århus den 9. december.
Deltog i og medarrangør af forskerseminar i forbindelse med projektet At lære fysik, Magleås den 16.-17. december.
Jeppe C. Dyre:
Deltog i mødet Nordic Statistical Physics Workshop, den 9.-11. maj ved NORDITA i København. Præsenterede sammen med Johannes K. Nielsen posteren: ‘Quasi-Universal’ Low-Temperature Frequency-dependent Specific Heat?.
Deltog som inviteret foredragsholder i mødet Dansk Fysisk Selskabs Årsmøde, den 23.-24. maj. Holdt foredraget ‘Anomalous Diffusion in Rugged Energy Landscapes: Universality in the Extreme Disorder Limit’.
Mogens Brun Heefelt:
Holdt seminaret ‘Er der gode argumenter for et fire-årigt gymnasium?’ ved afdelingen for matematik og datalogi, AUC, den 15. februar.
Deltog i konferencen Universities in Change, arrangeret af Dansk Universitetspolitisk Netværk (DUN) på Danmarks Farmaceutiske Højskole, den 28. marts.
Jens Højgaard Jensen:
Holdt oplægget ‘Pensumitis - Hvad er det og hvorfor er det et problem?’ på Dansk Studerendes Fællesråd’s temadag på DTU, 9. marts.
Deltog i og holdt foredrag ved Naturvetenskapen i skolan inför 2000-tallet, det femte Nordiska forskersymposiet om undervisning i naturvetenskap i skolan, Kristianstad, 18.-22. marts. Holdt foredraget ‘Kan “konstruktivismen som idé” udrydde pensumitis?’
Deltog i konferencen Universities in Change, arrangeret af Dansk Universitetspædagogiske Netværk, Danmarks Farmaceutiske Højskole, 28.marts.
Deltog i introduktionsseminar arrangeret af NAT-BAS-SN med oplæg om HUSK-lærer-rollen og om skemaer til evaluering af studieforløb.
Holdt oplæg ved møde arrangeret af studenterrådet ved RUC om forhistorien for og tankerne bag kombinationsuddannelsesstrukturen på RUC, København, 8. oktober.
Bent Jørgensen:
Deltog i og holdt foredrag ved Seminar om kvalitetsudvikling og undervisningsplanlægning på DTU for Rektoratet, institutledere og studieledere den 18.- 19. marts. Holdt oplægget ‘Almene kvalifikationer i civilingeniøruddannelsen’.
Deltog i European Association of the Deans of Science’s VI årlige møde i Paris den 9.-11. maj. Hovedemne: ‘The decliming interest of the Youth in Europe to study mathematics, physics and chemistry’.
Deltog i Nordisk Dekanmøde på Svalbard den 10.-11. juni. Hovedemne: ’Rekrutteringsproblemer indenfor naturvidenskab og forskningsaktiviteter (bl.a. vedr. miljøforurening) i det arktiske område’.
Deltog i og holdt foredrag ved en såkaldt Uddannelsesdag for folkeskole- og gymnasielærere på Maribo Gymnasium den 5.november. Holdt foredraget ‘De hårde fag som skolens bløde punkt’.
Tinne Hoff Kjeldsen:
Medarrangør af mødet History and Philosophy of Mathematics, afholdt på IMFUFA den 25.-26. april. Holdt foredraget ‘From Game Theory to Nonlinear Programming’.
Deltog i Nordic Summer School for Female Ph.D.-students in Mathematics, Luleå, Sverige, den 15.-20. juni. Holdt foredraget ‘From Game Theory to Nonlinear Programming’.
Deltog i Ph.D.-kurset The relation between History of Science and Philosophy of Science, arrangeret af det Humanistiske Forskningsråds Netværk for Videnskabshistorie og Filosofi, Mols Laboratoriet, Femmøller, den 26.-31. juli. Holdt foredraget ‘The History of Nonlinear Programming’.
Holdt foredraget ‘From Game Theory to Nonlinear Programming’ ved The second Scandinavian Workshop on Linear Programming på Danmarks Tekniske Universitet, den 21.-24. august.
Deltog i det niende heldagsseminar: Om fagdidaktik/uddannelsesforskning især i relation til matematik og fysik, IMFUFA, Roskilde Universitet, den 10. oktober.
Deltog i og holdt foredraget ‘The Kuhn-Tucker Theorem in Nonlinear Programming’ ved 7 Novembertagung zur Geschichte der Mathematik, Heidelberg, 1.-3. november.
Deltog i mødet Geschichte der Mathematik ved Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach, Tyskland, 3.-9. november.
Jørgen Larsen:
Deltog som repræsentant fra IMFUFA i møde om Euromath Centerets samarbejde med danske matematiske institutter, herunder Dan-EMIR. København den 7. februar.
Deltog (som studieleder) i Jyllands-Postens konference Uddannelse og velfærd i krise, Københavns Universitet, den 26. februar.
Deltog i Dansk universitetspædagogiske Netværks konference Universities in Change, København den 28. marts
Deltog i seminaret History and Philosophy of Mathematics, afholdt på IMFUFA den 25.-26. april.
Deltog i møde om Overgangsproblemer mellem gymnasium og universitet, arrangeret af Arbejdsgruppen vedr. Studiestartsforudsætninger. HCØ, den 30. maj.
Deltog som repræsentant fra IMFUFA i Dan-EMIR møde. København den 23. oktober.
Anders Madsen:
Repræsentant for instituttet i arbejdsgruppe til udarbejdelse af forslag til ansøgning til dansk grundforskningsfond i Billund 9. maj.
Deltog i emc2, den anden europæiske matematikkongres i Budapest 21. - 27. juli. Deltog med posteren: ‘Quaternionic Dynamics’.
Mogens Niss:
Deltog i redaktionsmøde for Perspectives in the teaching of geometry for the 21st Century, Centro Internazionale per la Ricerca Mathematica, Trento, Italien, 15.-18. januar.
Holdt indbudt foredrag ved Mathematikdidaktisches Kolloquium, Universität Dortmund. Holdt foredraget ‘Justification and goals of mathematics education’, den 25. januar.
Holdt det indbudte foredrag ‘Fagdidaktik’ ved Gymnasieafdelingens Fagkonsulentmøde, Undervisningsministeriet, den 29. januar.
Holdt det indbudte foredrag ‘Konstruktivisme i matematikkens didaktik’ på regionalmøde i Matematiklærerforeningen, Virum Gymnasium, den 20. marts; ved møde i Forum for Matematikkens Didaktik, N. Zahles Seminarium, den 28. marts; ved Matematikavdelningen, Institutionen för Ämnesdidaktik, Göteborgs Universitet, den 11. juni; ved VUC Roskilde, den 8. november.
Deltog i konferencen History and Philosophy of Mathematics afholdt af Open Network for the History and Philosophy of Science, IMFUFA, 25.-26. april.
Deltog i indbudt møde i Istron-gruppen om europæisk-amerikansk samarbejde om nye initiativer i matematikundervisningen, Charleston, South Carolina, USA, 19.-23. maj.
Medarrangør af, deltager i og indbudt foredragsholder ved 8th Internationsal Congress on Mathematical Education (ICME-8), Universidad de Sevilla, Sevilla, Spanien, 14.-21. juli. Holdt afslutningsforedraget ‘Secretary’s Observation and Closing Remarks’.
Arrangør af og deltager i ICMIs Eksekutivkomités møder Universidad de Sevilla, Sevilla, Spanien, den 13.,14. og 19. juli.
Indbudt deltager i Undervisningsministerens Sorø-møde. Tema: Fremtidens lærerrolle. Fra undervisning til læring?, Sorø Akademis Skole, 31. juli - 2. august.
Indbudt hovedforedragsholder ved og deltager i Nordisk Forskarworkshop i Matematikdidaktik, Umeå Universitet, 21.-25. august. Holdt foredraget ‘Stand-up forskningsvejledning’.
Holdt indbudt oplæg ved Planlægnings- og introduktionsseminar på NAT-BAS 1996, den 26. august. Holdt foredraget ‘Fra elev til studerende’.
Deltog i og holdt indbudt foredrag ved seminar om gymnasiets formidling af naturvidenskabelige fagområder, Odense Katedralskole, den 23. september. Holdt foredraget ‘Hvad kunne fagdidaktik være - belyst på baggrund af matematikkens didaktik’.
Deltog i og holdt indbudt foredrag ved Didactica Matematica Arctica, Luleå Universitet, 19. oktober.
Deltog i ICMI-Danmarks møde, ISS University Hotel, Holte den 24. oktober.
Deltog i og holdt ‘invited keynote address’ ved 13th Annual Conference of the Greek Mathematical Society, Alexandroupolis, Grækenland, 29. november - 1. december. Holdt foredraget ‘Applications and modelling in mathematics curriculum - revisited and reviewed from an internationsl perspective’.
Deltog i og holdt indbudt indledningsforedrag ved Konference om fagdidaktik, afholdt af Gymnasieafdelingen, Undervisningsministeriet, Eigtved Pakhus, 6. december. Holdt foredraget ‘Fagdidaktiske problemstillinger. Hvad kan fagdidaktik være?’.
Johnny Ottesen:
Deltog i og holdt foredrag ved Conference on Dynamical System in Biology and Medicine, Veszprem, Ungarn, 17.-20. juli. Holdt foredraget ‘Non-Linearity of the Baroreceptors and the Regulation of the heart’.
Deltog i og holdt foredrag ved 3rd European Conference on Mathematics applied to Biology and Medicine, Heidelberg, Tyskland, den 6.-10. oktober. Holdt foredraget ‘Modelling the Global Baroreflex-Feedback Mechanism for Pulsatile Cardiovascular System’.
Deltog, arrangerede, afviklede og holdt foredrag ved Minisymposium on Mathematical Models in Physiology, Lyngby, Danmark, den 25.-29. juni. Holdt foredraget ‘Non-Linearity of the Cardiovascular System’. Afviklingen af arrangementet foregik i samarbejde med 9th Conference of the European Consortium for Mathematics in Industry.
Christine Papadakis:
Deltog i årsmødet for kvinder i fysik, Nyborg den 22. maj.
Deltog i og holdt foredrag ved Dansk Fysisk Selskabs Forårsmøde, Nyborg den 23.-24. maj. Holdt foredrag (med Kell Mortensen, Dorthe Posselt og Kristoffer Almdal): ‘Identification of an intermediate scaling regime in a block copolymer system.’
Deltog i 6th European Polymer Federation Symposium on Polymeric Materials, Aghia Pelaghia, Kreta, Grækenland den 7.-11. oktober. Fremlagde poster med Dorthe Posselt, Kell Mortensen og Kristoffer Almdal: ‘Identification of an intermediate segregation regime in a diblock copolymer system.’
Albert Chr. Paulsen:
Deltog og holdt foredrag ved det femte nordiska forskarsymposiet om undervisning i naturvetenskap: Naturvetenskapen i skolan inför 2000-talet, i Kristiansstad den 18.-22. marts. Holdt foredraget ‘Elevernes kontrol med og ansvar for egen læring’
Deltog i konference om kursusevaluering arrangeret af evalueringscentret den 20. maj i Eigtveds Pakhus.
Deltog i 3 dagar med naturfagsdidaktik ved Universitetet i Oslo den 18.-21. juni. Holdt oplæg ‘Perspectives on Learning in Science: What have we learned and where are we going?’.
Deltog i forskningsmøde i forbindelse med EU-projektet Labwork in Science Education den 3.-5. oktober.
Deltog i panelet ved seminar om kursusevaluering på OB-uddannelserne den 26. november 1996.
Carsten Lunde Petersen:
Deltog i og holdt foredrag ved 22nd Nordic Congress og Mathematicans, Lathi, Finland den 5.-7. juni. Holdt foredraget ‘Puzzles and critical recurrence for polynomials’.
Deltog i sommerskolen Conformal Geometry and Geometric Function Theory, Segovia, Spanien den 25.-29. juni.
Gæst og foredragsholder ved Department of Mathematics, University of Alabama in Birmingham, USA den 10. oktober. Holdt foredraget ‘Landing of rational rays in parameter space - a new approach.’
Deltog og holdt foredrag ved AMS Eastern section Konferencer i Chattanooga, Tennessee, USA, 11.-12. oktober. Holdt foredraget ‘Prime-ends revisited - a geometric view point.’
Gæst og foredragsholder ved Institute of Mathematical Science at State University of New York in Stone Brook, New York, USA den 13.-18. oktober. Holdt foredragene ‘Prime-ends revisited - a geometric view point’ og ‘Landing of rational rays in parameter space - a new approach.’
Gæst og foredragsholder ved Matematisk Institut, Århus Universitet den 9.-10. december. Holdt foredraget ‘Prime-ends revisited - a geometric view point.’
Dorthe Posselt:
Deltog i og var medarrangør af ˜rsmøde for kvinder i fysik, Nyborg den 22. maj.
Deltog i og var medarrangør af Dansk Fysisk Selskabs Forårsmøde, Nyborg den 23.-24. maj. Bidrog med foredrag sammen med Christine Papadakis (se denne).
Deltog i Internationsal School og Physics ‘Enrico Fermi’, Course CXXXIV, The Physics of Complex Systems, Varenna, Italien den 8.-19. juli. Bidrog sammen med Christine Papadakis, samt K. Almdal og K. Mortensen med posteren: ’Identification of an intermediate segregationregime in a block copolymer system’.
Besøg hos professor Otto Glatter, Institut für Physikalische Chemie, Universität Graz, Graz, Østrig den 13.-18. november. Afholdt seminar med titlen ‘Structural and Dynamical Regimes in Diblok Copolymers’. Besøg hos Peter Fratzl, Institut für Materialphysik, Universität Wien.
Johannes K. Nielsen:
Deltog i Nordic Statistical Physics Workshop, NORDITA på NBI, København den 9.-11. maj med en poster ‘Quasi universal low temperature frequency dependent specific heat in supercooled liquids.’
Deltog i DFS-årsmøde i Nyborg den 23.-24. maj, med samme poster.
Thomas Schrøder:
Deltog i Dansk Fysisk Selskabs Årsmøde, den 23.-24. maj. Præsenterede (med Jeppe C. Dyre) posteren ‘Anomalous Diffusion in Rugged Energy Landscapes:A new Approximation Superior to the Effective Medium Approximation’.
Deltog i NSCS’10 den 28. juni - 1. juli i Tallin, Estland. Præsenterede poster (med Jeppe C. Dyre) ‘Anomalous Diffusion in Rugged Energy Landscapes:A new Approximation and the Breaking Down of Monte Carlo Methods’. Holdt foredrag med samme titel.
Deltog i 3rd Liquid Matter Conference, Norwich, England den 6.-10. juli.
Holdt foredrag ved Ph.D-kurset Statistical Physics and Soft Matter den 13. juni. Holdt foredraget ‘Molecular Dynamics Methods Applied to Soft Matter’.
Bent Sørensen:
Deltog i EC Long-term integration of renewable energy in the European energy system. Project meeting. 18-19. januar, CIREC Paris
Deltog i og holdt foredrag ved Workshop on Multimedia Information Systems (EC Inst. for Prospective Technological Studies). 22-23. januar, Sevilla IPTS. Holdt foredraget ‘Life-long education: impact on employment’.
Deltog i Energistyrelsens systemudvalgs møde. 1. februar, Rambøll Virum
Deltog i Energistyrelsens konference om Energiplan 2100. 5-6. februar, Scanticon Conference Center, Helsingør
Deltog i Transport og energi-seminar. 9. februar, Energistyrelsen.
Deltog i Biomasse for energi. Projekt følgegruppemøde. 19. februar, Inst. for Bygninger og Energi, DTU.
Deltog i og holdt foredrag ved Third Afro-Asian Conference on Power development strategies for the 21st century, Katmandu. 4-8. marts, Holiday Inn, Katmandu. Holdt foredrag ‘A high-technology development model’.
Deltog i Møde om EC's Joule III program. 22. marts, Eigtved Pakhus, Energistyrelsen.
Deltog i EC wind power success stories. Project meeting. 25-26. marts, Mannheim, ZEW.
Deltog i og holdt foredrag ved Vindindustriens 15 års jubilæumskonference. 27. marts, Industriend Hus, København. Holdt foredraget ‘Miljø, energiforsyning og drivhuseffekt’.
Deltog i Solcelleindustriens branchemøde. 2.april, Teknologisk Institut, Tåstrup.
Deltog i og holdt foredrag ved Renewable energy conference and workshop. 15-18. april, Mena House, Cairo. Session chaiman, holdt to foredrag ‘Long-term planning for energy efficiency and renewable energy’ og ‘Danish experience with grid integration of wind parks’.
Deltog i og holdt foredrag ved Lessons of Chernobyl Conference, 19-22. april, Kiev, Ukraine. Session chairman. Holdt foredraget ‘renewable energy’.
Deltog i Energistyrelsens systemudvalgs møde. 7. maj, Rambøll, Virum.
Deltog i og fremlagde 5 posters ved European Union Wind Energy Conference. 20-23. maj, Göteborg.
Deltog i EC Externalities of Energy - JOULE III implementation project meeting. 29. maj, Risø
Deltog i EC Long-term Integration of renewable energy in the European Energy system. Project meeting. 10-11. juni, Mannheim.
Deltog i og holdt foredrag ved World Renewable Energy Congress. 16-21. juni, Denver. Medlem af organisationskommiteen, Session chairman. Holdt foredraget ‘Economic and environmental choices for achieving stable greenhouse gas concentrations’.
Deltog i og holdt foredrag ved Environmental issues for short rotation bioenergy production Conference. 28. juni, Vejle. IEA Bioenergy Task XII organising. Holdt foredraget ‘Environmental drivers - do they really exist’.
Medlem af organisationskommiteen for ENERGEX 96 Conference. 1-5. juli, Beijing. Aflyste deltagelse.
Deltog i og holdt foredrag ved Copenhagen Cultural University 1996. 26. juli, Københavns Universitet. Holdt foredraget ‘Energy and Urban Ecology’.
Deltog i og holdt foredrag ved Third Int Conference on Carbon Dioxide Removal. 8-12. spetember, MIT, Boston. Holdt foredraget ‘Externalities of Greenhouse warming impacts’.
Deltog i og holdt foredrag ved Greenhuse warming and abatement policies. 4. juni. Inst. Buldings and Energy, DTU. Holdt foredrag ’Recent work of the Intergovernmental Panel on Climate Chamge (IPCC)’.
Deltog i International Energy Agency Photovoltaic Power Systems Group I meeting. 24-25. juni, Chester, UK.
Deltog i Energistyrelsens koordinationsmøde for systemorienterede projekter. 23. september, Energistyrelsen.
Deltog i EC Environmental Risk Project meeting. 30. september til 1. oktober, Ecole des Mines, Paris.
Deltog i Energistyrelsens projekt om import/eksport politik som middel til optimal udnyttelse af vedvarende energi. Kick-off møde. 1. november, IMFUFA, RUC.
Deltog i og holdt foredrag ved Ninth Int. Photovoltaic Science and Engineering Conference. 12-15. november, Seagaia Convention Center, Miyazaki. Session Chairman. Holdt foredraget ‘Long-term scenarios for the integration of Photovoltaics into the global energy system’.
Deltog i og holdt foredrag ved Progress in wind energy technology and markets. 19. november. University of New South Wales. Holdt foredrag med samme tittel.
Deltog i Life-cycle Analysis of Energy Systems. 21. november, Inst. for Sustainable Futures, University of Technology, Sydney. Holdt offentligt foredrag om emnet.
Deltog i Roundtable on Energy in Sustainable Third World Development. 22. november, Inst. for Sustainable Futures, University of Technology, Sydney.
Deltog i og holdt foredrag ved Energistyrelsens og DTUs konference om dansk drivhuspolitik. 28. november, Hotel Radisson, København. Holdt foredraget ‘Om universiteternes input til drivhus-politiske tiltag’.
Deltog i Energistyrelsens projekt om Import/eksport politik som redskab til optimeret udnyttelse af vedvarende energi. Projektmøde. 4. december, IMFUFA, RUC.
Deltog i Energistyrelsens solcelle-udvalgs møde. 2. december, Risø.
Deltog
i IEAs Photovoltaic Power Systems Working
Group I meeting. 12-13.
december. ENDESA, Madrid.
Deltog
i Editorial meeting og the IEA Photovoltaic
Power systems newaletter. 11. december,
UNESA, Madrid.
Var opponent ved forsvar af doktorafhandling Elaboration d'une methode pour le filiere nucleaire et comparison avec d'autres. 16. december, Ecole des Mines, Paris.
Tine Wedege:
Deltog i konference om lese-, skrive og matematikvansker hos voksne, Statens Ressurse og Voksenoplæringscenter, Oslo den 9.-11. maj.
Deltog og holdt foredrag ved konferencen Forskning i Norden 1996, den 7. nordiske arbetskonferensen i forskning om folkbildning, vuxenundervisning og vuxenpedagogik, Nordens folkliga akademi, Göteborg den 29.-31. maj. Papirets titel: ‘Svære og lette spørgsmål. En nødvendig forbindelse mellem forskning og pædagogisk udvikling’ (med Lena Lindenskov).
Deltog i ICME 8 (International Congress on Mathematical Education), Sevilla den 14.-21. juli og præsenterede følgende papirer: ‘Profile in Mathematics of Adults returning to Education.’ (Working group 18 “Adults returning to Mathematics Education”) og ‘Mathematical Knowledge as a vocational qualification’ (Topic group 5 “Education for Mathematics at the Workingplace”).
Holdt foredraget ‘Regning og faglig matematik’ på Metalindustriens Brancheudvalgs lærerkonference, den 5. november, Vingsted-Centret.
G. Dybkjær og N. Kruse:
Melting and
solidification of small indium particles embedded in an aluminium matrix (med
K.K. Bourdelle) I: Journal Info Surface & coatings technology, Vol. 83,
1996, side 82 - 87.
Claus F. Behrens og Tine G. Christiansen:
Se Tage Christensen m. fl.., afsnit III.2.b.
I 1991 oprettedes af Jeppe C. Dyre, i samarbejde med Søren Hvidt, Institut I, Kristoffer Almdal (Risø), samt Ole Kramer (Københavns Universitet) en tværinstitutionel studiekreds i rheologi. Studiekredsen samles ca. en gang om måneden på deltagernes respektive institutioner. Fra IMFUFA har Jeppe C. Dyre, Tage Christensen, Christine Papadakis, Dorthe Posselt, Stine Korreman og Niels Boye Olsen deltaget. Tage Christensen har holdt oplægget ‘The significance of thermoelasticity in specific heat measurements on supercooled liquids’ og Dorthe Posselt holdt foredraget ‘Elastic properties of membranes’.
Studiekredsen er dannet af en gruppe forskere interesseret i fysikkens og matematikkens didaktik. Kredsen mødes 3-5 gange pr. semester om oplæg fra medlemmer af kredsen eller fra udefra kommende forskere. Én gang om året arrangeres et heldagsseminar på IMFUFA (se III.4), hvortil alle der er interesserede i matematikkens og fysikkens didaktik inviteres til at deltage. Fra IMFUFA deltog i 1996: Karin Beyer, Morten Blomhøj, Jens Dolin, Albert Paulsen samt Tine Wedege i studiekredsen.
Dette er en studiekreds som Karin Beyer og Albert Paulsen har organiseret (i samarbejde med Fysiklærerforeningen for gymnasiet) for pædagogisk interesserede lærere i gymnasiet, fortrinsvis fysiklærere. Der holdes ca. fire møder pr. semester. Fra IMFUFA har også Jens Dolin deltaget.
Studiegruppen arbejder med redaktion af tværfaglig antologi og afholdelse af international workshop i 97. Gruppen består ud over Peder Voetmann Christiansen fra RUC, af to forskere fra AU og en fra KU.
Carsten Lunde Petersen var medarrangør (med Bodil Branner og Dan Sørensen, Institut for Matematik, DTU) af de ugentlige seminarer i Complekse dynamiske systemer, ved DTU.
Dorthe Posselt deltager i polymerstudiekreds med base på Risø.