Instituttet




Efteråret 1999


IMFUFA institutseminarer


Seminarer afholdt i efteråret 1999


23.09. Alan Bishop
(Monash University, Australia)
Making values explicit in mathematics education
Values are the hidden persuaders of mathematics education. I call them "hidden" because they are rarely addressed or discussed by teachers, there are no lessons on values clarification in mathematics, and no-one gives tests or examinations about values. I also call them "persuaders" because all students learn certain values throughout their mathematics education, consciously or not. In my talk I will discuss these ideas, and also describe a research project that we have just started. We are also inviting people in different countries to join in this research project if they are interested."

30.09. kl. 9.30 - ??? (lokale II) Heldagsseminar kun for IMFUFAnere. Problemformuleringsseminar for matematik- og fysik-projektgrupper. Programmet omdeles.

07.10 Helge Kragh (Inst. for Videnskabshistorie, Aarhus Universitet)
Om videnskabens væsen og muligheden for naturerkendelse
I forbindelse med diskussionen i bogen "Videnskabens Væsen" vil jeg belyse nogle af de træk, der gør de fysiske videnskaber i stand til at levere en særlig, overlegen form for naturerkendelse. Jeg vil illustrere disse mekanismer via eksempler og bruge dem til at argumentere for "epistemisk optimisme", dvs. at vi har grund til at tro på erkendelsesmæssige fremskridt via naturvidenskabelige metoder og teknikker. Det nærmere indhold af dette fremskridts art vil bl.a. blive diskuteret i forbindelse med spørgsmålet om der er grænser for vor videns udvikling og dybde.

14.10. Heldagsseminar kl. 9.30 – 16.00 (lokale II)
12. heldagsseminar om fagdidaktik/uddannelsesforskning især i relation til matematik og fysik med oplæg formiddag af Jens Dolin (ALF og IMFUFA) & Verner Schilling (ALF og Nørre G.) om konstruktivisme som hhv. erkendelses- og læringsteori og relevansen heraf for gymnasiets fysikundervisning og eftermiddag af Jeppe Skotte (DLH) om reformintentioner og klasserumsinteraktioner i matematik i folkeskolen.
Udførligt program med tilmelding kan rekvireres hos Birthe Saltoft (tlf. 4674 2263) fra ca. 15. September.

21.10 Intet seminar (efterårsferie)

28.10 Bernhard Roling (Univ. Münster)
Universal and individual features of ion dynamics in glasses
In many glasses, univalent or divalent ions perform long-range diffusion via thermally activated hopping processes. Information on the mechanisms of these hopping processes can, e.g., be obtained from frequency-dependent conductivity measurements. Remarkably, one finds that the frequency-dependence of the conductivity is very similar for all ion conducting glasses. It is controversial what the role of the interionic Coulomb interactions and of the glass structure is with regard to this universal frequency-response. We show that the frequency-dependence of the conductivity exhibits individual features as well. These individual features provide information on the influence of the glass structure on the ion dynamics.

04.11 Heldagsseminar (internt seminar)
IMFUFAs udviklingsplan
Seminaret for IMFUFAs ansatte finder sted på Søminestationen. Detaljeret program offentliggøres senere.

11.11 Klaus Frovin (IMFUFA)
Matematiske modeller i videnskabsteorien: Et eksempel fra den formelle indlæringsteori
Inden for den formelle indlæringsteori modelleres den videnskabsteoretiske situation, hvor en videnskabsmand på grundlag af en baggrundsviden benytter en metode til at fremsætte teorier og vurdere hypoteser om verden. På dette seminar præsenteres et sæt metodologiske principper for rationel videnstilegnelse fremsat af den svenske filosof Peter Gärdenfors. Endvidere fremsættes en indlæringsteoretisk model, inden for hvilken det undersøges om Gärdensfors' principper giver anledning til en algoritimitisérbar metode. Princippernes styrke - målt i mængdeteoretiske Borel-termer - undersøges ligeledes. Resultaterne er baseret på en projektrapport, der kan erhverves ved henvendelse til "frovin@ruc.dk," men seminaret kan følges uden forberedelse.

18.11 Jørgen Larsen og andre (IMFUFA)
IMFUFAs kurser på den naturvidenskabelige basisuddannelse
Seminaret lægger op til en åben debat om hvilke kurser IMFUFA skal udbyde på NAT-BAS. Alle er velkomne til at bidrage til diskussionen.

25.11 Kaare Lund Rasmussen (Nationalmuseet)
Tunguska-mysteriet i 1908
Klokken 7:14 om morgenen den 30. juni 1908 blev Jorden ramt af et kosmisk legeme. Nedslaget skete ved den Stenede Tunguska-flod i Sibirien i et ufremkommeligt tundraområde, der praktisk taget var ubeboet på nær nogle få rensdyrhyrder. Man har aldrig fundet noget materiale fra det kosmiske legeme, og mange teorier har været fremsat til at forklare, hvad det var for et legeme, og hvad der helt præcist skete ved nedslaget. Tunguska-begivenheden er stadig ikke fuldt opklaret. I foredraget vil vi se på danske forskeres indsats for at opklare Tunguska-mysteriet, først med ekspeditioner til Grønlands indlandsis, dernæst med en ekspedition til den uvejsomme sibiriske tundra.

02.12 Heldagsseminar kl 10.00-15.00
Forskning på IMFUFA
Seminaret består af oplæg af 8 forskere fra IMFUFA, der rapporterer fra forskningsfronten. Detaljeret program offentliggøres senere.

09.12. Jens Højgaard Jensen (IMFUFA)
Fag og problemer
"Virkeligheden er ikke opdelt i fag. Derfor tager vi udgangspunkt i problemer i virkeligheden og underordner fagene problemerne." Med denne kliché har både RUC og Aalborg Universitet (AAU) tidligere markedsført vores tværfaglige, problemorienterede pædagogik. Og den svarer vel meget godt til en stor del af den nuværende selvforståelse på både RUC og AAU, eller gør den? Men klichéen er netop mest af alt en kliché, dvs en fortærsket udtryksmåde. En nuancering forudsætter en forståelse af forskelligartetheden af problemer. Seminaret vil bl. a. dreje sig om disse forskelligartetheder.

16.12 Anja C. Andersen (Danmarks Lærerhøjskole)
Liv i rummet - hvor og hvordan søger vi efter liv uden for jorden?
Definitionen af "liv" er en vigtig forudsætning for at kunne begynde at søge efter liv eller spor efter liv i rummet. Til brug for Viking-sonderne, som blev sendt til Mars for 20 år siden, arbejdede NASA med én definition. Den viste sig imidlertid nok ikke at være den mest heldige, da resultaterne ikke var entydige. Man fandt ikke noget tegn på liv. Til gengæld blev det heller ikke bevist, at der ikke fandtes liv. De sidste landinger på Mars (Mars Pathfinder og Mars Polarlander) har forsynet os med et væld af spektakulære billeder, men formålet med disse missioner har ikke været at finde spor efter liv, kun spor efter vand. Eksistensen af vand anses for at være et nødvendigt kriterium for tilstedeværelsen af liv. Så søgningen efter liv i rummet er stærkt kædet sammen med eftersøgningen af flydende vand eller tegn på tidligere forekomster af vand.


Med venlig hilsen
Jeppe Dyre


Januar 1999, Webmaster