IMFUFA

Program for det 15. heldagsseminar:

Om fagdidaktik/uddannelsesforskning
især i relation til
matematik og fysik.

 

Torsdag den 10. oktober 2002
kl. 9.30-16.00

Matematik- og fysiklærerkompetencer

 

Hovedoplægsholdere:   

Barbro Grevholm og Jens Dolin

 

Diskussionsoplæg:

Dinna Balling og Jens Højgaard Jensen


 

 

 

I lyset af de senere måneders rapporter om Kompetencebeskrivelser af undervisning og læring i hhv. matematik og fysik/kemi, sætter seminaret  fokus på lærerkompetencer - især de specifikke faglige og fagdidaktiske kompetencer, som lærere i henholdsvis matematik og fysik må besidde for at kunne leve op til de fremtidige krav på forskellige uddannelsestrin. 

 

09.30-09.50: Velkomst og præsentationsrunde v/ Karin Beyer.
09.50-10.50: Barbro Grevholm (Høgskolan i Agder, Kristiansand) Det nödvändiga samspelet mellan fackliga och didaktiska kompetenser i matematiklärarutbildningen

Den goda läraren karaktäriseras som en fackdidaktiskt reflekterande person, som utövar sin praktik på grundval av det. Hon eller han erkänner existensen av och är i konstant dialog med sig själv och andra om det komplementära förhållandet mellan fackdidaktisk reflektion och genomförandet av god undervisning. Den beskrivningen, som ges av KOM-arbetsgruppen, är det troligen inte svårt att få gehör för. Avspeglar sig önskan om att få fackdidaktiskt reflekterande lärare i uppläggningen av lärarutbildning i matematik? Är det möjligt för lärarstuderande att genomgå en progression under utbildningen när det gäller samspel mellan kompetenser i ämnet och didaktiska kompetenser. Hur framträder behovet av ett sådant samspel för de studerande? Skiljer sig de lärarstuderandes hållning till kompetenser i matematik från deras hållning till kompetenser i matematikdidaktik? Med utgångspunkt från några olika (svenska) modeller för att konstruera lärarutbildningens uppläggning i matematik kommer jag att resonera kring om det önskade samspelet kan underlättas eller försvåras och hur de studerandes uppfattning av betydelsen av ämne och didaktik kan påverkas.

 

10.50 – 11.15 Pause med kaffe/te, kager og frugt
11.15 – 11.25 Diskussionsoplæg v/ Dinna Balling DIG
11.25 – 12.25  Diskussion
12.25 – 13.25  Frokostpause
13.25 – 14.25

Jens Dolin(DIG/SDU Odense):

Hvilke fagligheder skal en tidssvarende fysikundervisning tilgodese - og hvilke krav stiller det til fysiklærernes faglige og didaktiske kompetencer?  

 

Udgangspunktet er at fysiklærerens kompetencer må matche de krav der stilles til elevernes udbytte af fysikundervisningen. Jeg vil derfor begynde med nogle  overvejelser over hvad man kan/bør kunne kræve at elever skal lære i fysik både ud fra den nugældende bekendtgørelse og ikke mindst i lyset af fremtidige krav. Dette leder frem til et faglighedsbegreb som såvel elever som lærere skal leve op til (i forskelligt omfang), men med den væsentlige forskel at læreren skal undervise for at tilrettelægge elevernes læring. Læreren skal derfor opfylde visse professionalitetskrav som både angår didaktisk rationalitet og fysikfaglig viden. De to sider af fysiklærerkompetencen – den didaktiske og den fagspecifikke – smelter sammen i Lee Shulmans begreb ”pedagogical content knowledge”, som jeg vil udfolde. Endelig vil jeg uddrage nogle konsekvenser for uddannelsen af fysiklærere til gymnasiet.

 

14.25 - 14.50     Pause med kaffe/te, kager og frugt
14.50 - 15.00   Diskussionoplæg v/ Jens Højgaard Jensen (IMFUFA)
15.00 - 16.00  Diskussion

 

Seminarer om fagdidaktik/uddannelsesforskning især i relation til matematik og fysik på IMFUFA, Roskilde Universitetscenter.

Bag seminarerne ligger en almen interesse, som kan udtrykkes i følgende spørgsmål:

Hvordan kan forskere med forskellig faglig baggrund supplere hinanden i bestræbelserne på at udvikle et teorigrundlag, der respekterer de enkelte fags karakter og tager hensyn til væ­sent­lige ligheder og for­skelle i elevernes forudsætninger? Har fagdidaktikere brug for begreber og teorier fra undervisningspsykologien? Har psykologer også brug for et samarbejde med  fagdidaktikere?

 

PRAKTISKE OPLYSNINGER:

 

Tilmelding: Er ønskelig af hensyn til reservation af lokale og foretages på neden­stående slip eller på anden måde til IMFUFAs sekretariat ved Dorthe Vedel, tlf. 46 74 25 23, fax: 46 74 30 20, e-mail: vedel@ruc.dk.

 

Spørgsmål: og andre henvendelser kan ske til sekre­taria­tet (se ovenfor), til Morten Blomhøj (lokal 2285, e-mail: Blomhoej@ruc.dk) eller til Karin Beyer (lokal 2264, e-mail: Beyer@ruc.dk).

 

Frokost og kaffe: Der arrangeres ingen frokost. Medbragt mad kan indtages i vores lokale frokoststue eller i den centrale kantine i bygning 01, hvor der også kan købes mad og drikke­varer. Der vil blive serveret kaffe midt på formiddagen og igen om efter­middagen.

 

Mødested: IMFUFA, bygning 02 - en lav 1-etages bygning mod øst tæt ved den store P-plads. Mødet foregår i lokale II. Følg venligst skiltene.

Trafikforbindelser:Starttidspunktet passer med: 
- tog fra Kbh.(afg. Østerport: 8.39 og Kbh.H.: 8.48) ankommer til Trekroner Station 9.07.
- tog fra Roskilde Station 9.07 til Trekroner ankomst 9.10

Det tager ca. 15 minutter at spadsere fra Trekroner St. til RUC og frem til  bygning 02 i centrets østlige ende.

Motorvejsfrakørsel fra København: Hedehusene Vest (afkørsel nr.9). Drej til højre mod Marbjerg i rundkørslen - og ikke ligefrem, som skiltningen ellers viser!! Fra Holbæk: Hedehusene Øst (afkørsel nr. 10).

Kort og køreplaner: se www.ruc.dk  med link til ”ankomst til RUC”.

Sluttidspunktet passer med tog fra Trekroner

- 16.19 til København H ankomst 16.44 og Østerport 16.53

-  16.26 til Roskilde Station ankomst 16.29

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilmelding til det 15. heldagsseminar om fagdidak­tik/ uddannelsesforskning,

 

senest den 7.oktober 2002 (gerne før) til:

IMFUFA, Roskilde Universitetscenter, Postbox 260, DK-4000 ROSKILDE.  

 

Tilmelding per e-mail til Dorthe Vedel: vedel@ruc.dk, tlf. 46 74 25 23.