IT i undervisning og uddannelse

Jens Josephsen             In English, please.

Projektet har været støttet af Kvalitetsfremmemidler under navnet "KVIKOB" (KValitetsudvikling I Kemi- Og Biologiundervisningen) 1996-98,
af Dansk center for Naturvidenskabsdidaktik i to år fra efteråret 1999 under titlen "ITiKemi"
og i 2000 desuden i delprojektet "IT baserede internaktive problemstillinger i biologi og kemi".
Arbejdet med rapporteringen er også blevet en del af det internt støttede projekt "Scenarier i computer-medieret og netbaseret undervisning" (2001-2002), som er udført i et samarbejde med kolleger fra Institut VII (se også Centre for Netbased Collaboration and Learning ).
Projektet "IT i undervisning og uddannelse" fortsætter under andre rammer.

1. Kursushjemmesider
Et tidligt delprojekt har været arbejdet med udvikling af en skabelon til kursushjemmesider på bl.a. den Naturvidenskabelige Basisuddannelse. Prototyper er for tiden i brug bl.a. i kurser i kemi efter NAT-BAS og i kemikurserne Kemi A , Kemi B og Kemi C og kan tilbydes andre kurser på NAT-BAS.
Kemi Cs hjemmeside er den mest omfattende og anvendelsen i efteråret 2001 af den har været undersøgt.
Undersøgelsen kan ses her (i pdf-format).

2. Læringsprogrammer i kemi.
I "ITiKemi" har der bl.a. været arbejdet med læringsprogrammer i kemi. Et mål har været at udvikle computer medierede interaktive "opgaver" som supplement til andre læremidler. De studerendes arbejde med sådanne ressourcer studeres, og beretning om iagttagelser vil fremover kunne findes på denne side.

Det første eksempel, der er tilgængeligt via internettet, (også omtalt i Dansk Kemi 83 nr. 5. (2002) 37), tager udgangpunkt i, hvad der mon sker ved at blande salpetersyre med ammoniakvand.
De studerendes respons har været foreløbigt undersøgt og er rapporteret (i pdf-format).

Det andet eksempel er en simulering af en laboratorieøvelse i uorganisk kemi.
De studerendes respons har været undersøgt i efteråret 2001 og er rapporteret (i pdf-format).
Det har tillige været præsenteret på "Variety in Chemistry Teaching Meeting" , ved Keele University i 2002.Abstract
En udvidet undersøgelse , der også omfatter observationer fra interviews, videooptagelser og tests, er desuden præsenteret ved 7th ECRICE i Ljubljana, august 2004. Abstract (pdf).
Arbejdet er foreløbigt afrundet med egentlig offentliggørelse: Jens Josephsen and Agnieszka Kosminska Kristensen Chem. Educ. Res. Pract. 7, [4] (2006) 266-279: "Simulation of laboratory assignments to support students' learning of introductory inorganic chemistry." (submitted , Feb., 1st 2006, accepted for publication, July, 20th)

Det næste eksempel er en simulering af den systematisk kvalitative analyse (med kvantitativ analyse) af simple forbindelser af en eller flere blandt 21 metalioner. Arbejdet er præsenteret på "European Variety in Chemistry Teaching" mødet i Krakow 2005. Abstract . Projektet er uafsluttet.

Fire IT-elementer i et indledende kemikursus, hjemmesiden (pkt. 1 ovenfor), en del af sikkerhedsundervisningen, en interaktiv "regneopgave" (pkt. 2.1 ovenfor) og en laboratorieøvelsessimulering (pkt. 2.2 ovenfor) findes samlet omtalt med et feedback perspektiv i Tidsskrift for Universiteternes efter- og videreuddannelse 9 (2006) under titlen : "Netstøtte til undervisning i naturvidenskab - Hvad mener de studerende om netstøtte til kurser med laboratoriearbejde og regneopgaver".

3) E-læring
Som medlem af universitetets e-læringsudvalg er der bidraget til en rapport afgivet august 2006.

Comparativt beskrivelse af eksempler i e-læring i naturvidenskab og humaniora: Præsenteret ved CAL07 Development, Disruption & Debate - D3 , 26-28 March , Trinity College, Dublin: Simon B. Heilesen and Jens Josephsen:" E-learning: between augmentation and disruption?" .Abstract

Samarbejdere og tilknyttede personer i og ved projekterne:
Morten Langgård (Forskningsassistent: etablering af PC-lab med hard- og software 1996-97)
Agnieszka Kosminska Kristensen (Ph.D. studerende og forskningsassistent 1999-2003)
Keld Nielsen (Projektmedarbejder: Programmering af interaktive ressourcer 1999- )
Claudia Girnth Diamba (Projektmedarbejder i "IT baserede interaktive problemstillinger..." 2000)
Robin Cheesman (Scenarier i computermedieret og netbaseret undervisning 2000-01)
Simon Heilesen (Scenarier i computermedieret og netbaseret undervisning 2000-01, netstøtte og e-læring 2006- )